Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter

Iran: regimen erkänner att den dödade över 200 demonstranter

Iranska regimen erkänner för första gången att den dödade demonstranter i samband med förra årets folkliga protester mot prästerskapets styre.

”Mellan 200 och 255 individer ’förlorade livet’ under de landsomfattande protesterna Iran i november 2019”, sade regimens inrikesminister, Abdolreza Rahmani Fazli, under en intervju med den statliga televisionen i lördags.

Fazli sade även att regimen beslutade att stänga ned internet helt eftersom demonstranterna organiserade sina protester online.

Amnesty International släppte en ny rapport i den 20 maj beträffande antalet dödade i samband med novemberprotesterna och sex månade framåt. Rapporten dokumenterar 304 fall med män, kvinnor och barn som regimens säkerhetsstyrkor dödade under den brutala kväsningen, skriver Amnesty i sitt uttalande och tillägger.

”Mer än 220 av de registrerade dödsfallen ägde rum på bara två dagar mellan den 16 och 17 november. Ny och omfattande granskning har återigen dragit slutsatsen att säkerhetsstyrkornas användning av dödlig våld mot en stor majoritet av de dödade var olaglig.”

Regimens nya erkännande är endast en bråkdel av det verkliga dödstalet. Det kommer efter påtryckningar från internationella MR-organ och iranska aktivister och oppositionella.

FFFI rapporterade förra året att regimens repressiva säkerhetsorgan dödade minst 1500 demonstranter i samband med de folkliga protesterna över hela Iran i november förra året.

Efter flera dagar av protester över hela landet verkade högste ledare, Ali Khamenei otålig, rapporterade Reuters i december 2019. Han samlade sina högsta säkerhets- och regeringstjänstemän däribland regimens president Hassan Rouhani och medlemmar i hans kabinett och gav dem en direkt order, “Gör vad som krävs för att stoppa protesterna”, tillade Reuters.