Nyheter

Iranska regimen kan stjäla hjälp för coronabekämpning

En grupp iranska läkare och medicinska experter i Europa, Nordamerika och Australien uppmanar Världshälsoorganisationen (WHO) att inte låta politiska och diplomatiska överväganden påverka dess humanitära hjälpinsatser i Iran.

Uppmaningen kommer i ett öppet brev som gruppen skickade till WHOs generaldirektör, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, den 11 mars. Brevet varnar för att iranska regimen och revolutionsgardet kommer att stjäla internationell finansiell och medicinsk hjälp som skickas till Iran för att bekämpa coronaviruset.

Iranska regimen prioriterar sina intressen över folkets välbefinnande. Det skriver gruppen, som inkluderar flera läkare och medicinska experter från Sverige, i sitt brev till WHO, som kan läsa i sin helhet här.

Gruppen förklarar även att regimens korrupta politik, mörkläggning av epidemin samt otillräckliga insatser har bidragit till att förvärra den pågående tragedin i Iran, som krävt över 3,300 liv. Läkargruppen sammanställde sina slutsatser i en studie om coronavirusets utbrott och utbredning i Iran. Rapporten, som kan laddas ner här, skickades tillsammans med brevet till WHO och presenterades under en pressträff vid FN-högkvarteret i Genève under torsdagen.

“Vi vädjar till dig att inte låta politiska och diplomatiska överväganden påverka WHOs humanitära hjälpinsatser. Det finns en djup misstro bland iranierna mot regimen på grund av dess långa historia av bedrägeri och att dölja fakta”, skriver läkarna och experterna i en uppmaning till WHO:s generaldirektör.

Iranska regimen anklagar USA för coronaepidemin

Iranska regimen, som inte längre kan mörklägga det allvarliga läget i landet och ljuga om antalet döda i coronaviruset, har nu ändrat strategi och anklagar USA för den stora utbredningen i Iran.

Flera höga ledamöter från regimens parlament och revolutionsgardister har under de senaste dagarna kommit ut i statliga medier och påstått att coronaviruset är “biologisk terrorism” från USA. Regimen pekar på de höga dödssiffrorna i Iran som bevis för sina anklagelser.

Samtidigt har regimens utrikesminister Javad Zarif börjat skylla det höga dödstalet i landet på de amerikanska sanktionerna trots att USA:s straffåtgärder inte gäller mat, medicin och humanitär hjälp.

FFFI rapporterade att regimen avfärdade ett tidigare erbjudande från USA att hjälpa iranska folket bekämpa coronautbrottet innan viruset hade spridit sig till landets samtliga provinser.

Iranska regimen ansöker om nödlån från IMF

Regimen har också ansökt om ett nödlån på fem miljarder dollar från Internationella valutafonden (IMF) för att “bekämpa” coronaepidemin i Iran. Det avslöjade Zarif på torsdagen rapporterar flera internationella medier.

Ledaren för iranska oppositionskoalitionen, NCRI, Maryam Rajavi, kommenterade torsdagens rapporter på Twitter och sade.

“Prästerskapet har ansökt om bistånd på fem miljarder dollar från IMF med bekämpning av coronaviruset som förevändning. Jag betonar att alla internationella hjälpinsatser måste gå direkt till sjukhusen och till folket utan någon som helt inblandning från regimen som bara plundrar” folkets välstånd.