Ledare

Corona-regimen är ansvarig för okontrollerad smitta

Antalet döda i coronaviruset stiger snabbt i Iran men regimen hemlighåller hur utbredd sjukdomen egentligen är.

Situationen i landet liknar en landspandemi. Coronaviruset (Covid-19) har nu spridit sig till Irans samtliga 31 provinser och över 100 städer.

Prästerskapet, som styr Iran med järnhand, försöker mörklägga vidden av katastrofen och inhemska medier, som är uteslutande statliga, bagatelliserar smittan och smittorisken. 

Det överraskande antalet iranska regeringstjänstemän som har dött av COVID-19 ger en antydan om att sjukdomen är mycket mer utbredd än den officiella statistiken indikerar.

Enligt iranska regimen officiella siffror hat hittills 291 personer mist livet och över 8041 andra smittats. Men andra uppgifter och rapporter talar om att de verkliga siffrorna är betydligt fler. Antalet döda överstiger 3000, enligt dessa uppgifter.

Mohammad Hossein Qorbani, en representant för Irans hälsominister i Gilan, avslöjade att bara i den norra provinsen har mer än 200 personer dött av coronaviruset.

Ingen iranier litar på regimens information. De är övertygade om att många fler har dött. I vissa fall begravdes kropparna till och med i massgravar utan nödvändiga säkerhetsåtgärder eller ceremonier.

En stor majoritet av de som har smittats har inte råd att söka vård. De dör i hemmet eller på gatorna, vilket avslöjas av flera videoklipp från Iran som cirkulerar på sociala medier.  Sjukhusen har beordrats att dölja dödsorsaken som ”hjärtinfarkt”. Flera läkare som har trotsat regimens order och försökt informera allmänheten har arresterats.

I en utmärkt översikt konstaterar Meghan Tobin från Hongkongs South China Morning Post att vissa observatörer ser Iran som epicentrum för virusutbrottet i Mellanöstern, och spelar den roll i Västasien som Kina och Sydkorea spelar i öst.

Trots att många experter och medier i Sverige och väst försöker lägga en del av skulden på Trump-administrationens Iranpolitik och USA:s sanktioner så ligger det yttersta ansvaret helt och hållet hos Irans regim och regering. 

Regimen visste från början att coronaviruset hade spridits till Iran men valde att inte informera om de rapporterade fallen för att inte riskera deltagandet i det parlamentsval som stundande.

Regimen hade kunnat skjuta upp parlamentsvalet, som enligt manuskriptet resulterade i en stor seger för regimtrogna fanatiker, men vägrade.

Istället tonade prästerskapet och dess ledare ner den allvarliga situationen i flera veckor  och ignorerade varningarna om en trolig epidemi.

Vissa regimtjänstemän uppmanade till och med folket att fortsätta sina pilgrimsfärder till shiamuslimernas heliga platser som i staden Qom, där folk vanligtvis gnuggar eller kyssar mässingsräcke runt cenotaf för att få välsignelser. Som är idag en av de värst drabbade städerna där antalet döda i coronavirus är mer än 300, enligt uppgifter.

Än värre är rapporter om att internationell medicinsk hjälp som skickats till Iran för att hjälpa folket bekämpa coronaepidemin i landet säljs nu av revolutionsgardet, och de med kopplingar till regimen, på den svarta marknaden för flera gånger det normala priset. Det finns också uppgifter som säger att mycket av den finansiella hjälp som skickades till Iran är redan borta.

Prästerskapets respons till coronaviruset förvånar som sagt inte iranska folket. Iranska folket har 40 års erfarenhet av prästerskapets korruption, inkompetens och lögner. 

”Att behålla makten är den viktigaste plikten”, deklarerade Khomeini, grundare för prästerskapets styre, till hans lakejer när han usurperade makten 1979. Prästerskapet har klamrat sig vid makten sedan dess och iranska folket har betalat ett skyhögt pris för det.

Det är inte första gången regimen döljer sanningen, vilseleder omvärlden, hittar på konspirationsteorier och struntar i iranska folket som har drabbats. I respons till alla tidigare nödlägen har prästerskapet rutinmässigt skickat ut pansarvagnar istället för ambulanser och brandbilar.

Det har kallat in sina repressiva säkerhetsstyrkor och det paramilitära revolutionsgardet istället för räddnings- och vårdpersonal. De drabbade skickades till fängelse istället för sjukhus. Så även de som hjälpte och bistod de drabbade 

Även den här gången följer mullorna samma rutin.

Iranska regimens agerande har dock förvånat svenska myndigheter och svenska politiker. Det kan vara svårbegripligt att alla andra länder som har drabbats reagerat vettigt och enligt internationella normer utom den islamiska diktaturens Iran.

Regimens oansvariga respons till coronaepidemin hotar inte bara iranska folket även oss här i Sverige och resten av världen.

Därmed bekräftas det igen att ett Iran utan prästerskapets envälde är bra för iranska folket, Sverige och resten av världen.

Regeringens Iranpolitik bör i detta läge fokusera på denna verklighet, i synnerhet efter senaste årens regimkritiska protester över hela Iran, att iranska folkets frihetskamp och Sveriges intresse konvergerar.