Nyheter

Iransk militär tömmer gator

Iranska regimens militär och säkerhetsstyrkor sätts in för att se till att gator och andra offentliga platser runt om i landet töms på folk inom ett dygn.

Syftet är att försöka begränsa utbrottet av det nya coronaviruset.

Coronavirusets utbrott i Iran har drabbat landet hårt. Enligt officiella siffror har viruset hittills smittat minst 11 364 människor och lett till att 514 mist livet i landet.

Men mörkertalet är stort och många bedömare anser att Iran är ett av de länder som drabbats värst av det dödliga viruset. Flera rapporter baserade på information och källor på olika sjukhus runtom i landet säger att dödstalet är idag över 3,600, sju gånger mer än vad regimen medger.

Utbrottet i Iran är så allvarligt att satellitbilder som togs den första mars av det privata rymdteknologiföretaget Maxar Technologies, visade hur det såg ut som massgravar som grävdes i skyttegångar utanför Qom, Irans religiösa huvudstad och centrum för utbrottet i Iran.

Åtgärderna införs sedan regimens högste ledare Ali Khamenei beordrat militären att leda kampen mot viruset, vilket han hittills försökt bagatellisera.

Folkets ilska har också kommit över regeringens hantering av krisen. Inför det nya årets ledigheter har regimen skickat sina repressiva säkerhetsstyrkor och det paramilitära revolutionsgardet istället för räddnings- och vårdpersonal för att kontrollera de växande folkliga protesterna mot regimen och dess hantering av smittan, säger källor i Iran som FFFI har varit i kontakt med.