Nyheter

Massgravar visar att regimen ljuger om antalet döda i coronaviruset

Antalet döda i Iran till följd av coronaviruset överstiger idag 3600, enligt rapporter från landet och iranska oppositionskoalitionen, NCRI. Rapporter om dödsfall kommer från sammanlagt 160 iranska städer, enligt uppgifter till FFFI.

Washington Post publicerar samtidigt satellitbilder från begravningsplatsen, Behesht-e Masoumeh, i staden Qom som visar en ny stor begravningsplats för potentiellt hundratals offer.

“Satellitbilderna visar två stora diken, cirka 91 meter, som grävts upp under de senaste tre veckorna”, rapporterar brittiska dagstidningen, The Times och tillägger. “Massgravar så stora att de kan ses från rymden nära [staden Qom] epicentrum för coronautbrottet i Iran ger ytterligare bevis på att dödstalet är betydligt högre än vad Teheran medger.”

Under torsdagen varnade iranska oppositionskoalitionen, NCRI, att situationen för politiska fångar i regimens fängelser är väldigt allvarlig.

Tusentals politiska fångar är idag i riskzonen och riskerar att dö efter att coronaviruset har spridit sig till Irans fängelser, däribland det ökända Evin-fängelset. Det sade Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) under en pressträff vid FN-högkvarteret i Genève på torsdagen.

NCRI presenterade även ny information kring det allvarliga läget i regimens fängelser till följd av coronautbrottet. Informationen visar att regimen håller de smittade med andra fångar och politiska fångar i flera av landets fängelser.

Behzad Naziri från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) presenterar ny information om corona-tragedin i Iran under en pressträff vid FN-högkvarteret i Genève.

Minst sex fångar i Evin-fängelset och 40 andra i stora Teherans fängelse har testat positivt för coronaviruset sedan första mars, enligt NCRI:s uppgifter.

Iranska regimen släppte nyligen närmare 70,000 fångar tillfälligt och mot borgen på grund av coronautbrottet. Men detta inkluderade inte politiska fångar som avtjänar fängelsestraff på över fem år för “säkerhetsrelaterade” anklagelser.