Engagemang

Svensk- och exiliranier: Regimen förvärrar corona-utbrottet i Iran

Svensk- och exiliranier i Göteborg protesterade mot iranska regimen och kritiserade dess bristfälliga hantering av corona-utbrottet i Iran under en protestaktion på torsdagen.

Regimens fortsatta lögner och mörkläggning hotar inte bara iranska folket utan Sverige och hela världen då Iran har idag blivit ett epicentrum för spridning av coronaviruset, betonade deltagarna genom sina slagord mot regimen och dess högste ledare, Khamenei.

Antalet döda i coronaviruset i Iran steg på torsdagen till över 1300, enligt rapporter och källor från sjukhusen runtom i landet.

Svensk- och exiliranierna fördömde regimen för att ha förvärrat utbrottet och orsakat det höga antalet döda. De betonade att regimens ledare är ansvariga för corona-epidemin i landet eftersom de vägrade informera folket från början och försöker mörklägga sanningen istället för att hjälpa folket och de infekterade.

Internationella insatser för att hjälpa iranska folket

Svensk- och exiliranierna uppmanade Sverige och internationella samfundet att fördöma regimens systematiska mörkläggning samt pressa den att fullt ut samarbeta med Världshälsoorganisationens team som anlände till Teheran i början av veckan.

Deltagarna uppmanade regeringen och UD att kräva att regimen ger Världshälsoorganisationen (WHO) omedelbara tillgång till landets sjukhus, vårdcentraler samt fängelser.

Internationella samfundet måste vidta oberoende åtgärder, påpekade deltagarna, för att säkerställa att revolutionsgardet inte stjäl den medicinsk och finansiell hjälp som skickas till Iran och att biståndet verkligen kommer fram till folket och de drabbade.

Iranska regimen mörklägger antalet döda

Iranska regimen försöker desperat tona ner krisen och har endast tillkännagett närmare 90 dödsfall, en bråkdel av det verkliga dödssiffran.

Videoklipp från Iran som cirkulerar på sociala medier visar folk kollapsa på gatorna i flera städer. Det cirkulerar även videoklipp från flera bårhus i olika iranska städer som visar mängder med kroppar från de döda i coronaviruset som väntar på begravning.

Talesperson för den iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (PMOI/MEK) publicerade ett videoklipp på Twitter som visar ett bårhus i staden Qom och tillägger: regimen fortsätter att mörklägga den verkliga dödssiffran i staden som överstiger 300.

Uppgifter gör även gällande att regimens säkerhetsorgan uppmanar och hotar de drabbade familjerna att hålla tyst om dödsorsaken.

I flera städer som är värst drabbade har revolutionsgardet och dess bassij-milis tagit över och bevakar begravningsplatser för att stoppa rapportering om dödsfall i coronavirus et.

Iranska regimen förkastade ett tidigare erbjudande från USA om att hjälpa Iran bekämpa utbrottet.