Nyheter

Coronavirusutbrott i iranska fängelser äventyrar tusentals fångars liv

Rapporter från Iran indikerar att Coronaviruset har spridit sig till och rasar utan kontroll i landets fängelser bland annat i Evin, Gohardasht, Ghezel-Hesar, Central Karaj, Urmia, Shiban-Ahvaz och Kashan.

Regimens repressiva åtgärder, brist på minimihygien och överfulla fängelser har påskyndat spridningen av viruset, vilket äventyrat tusentals fångarnas liv. 

Baserat på tidigare uttalanden från regimtjänstemän är fängelserna överfulla flera gånger om sin kapacitet. Vissa fångar sover på golvet i avdelningens korridorer och bredvid toaletterna. Det vidtas inte mista åtgärder för att förhindra spridning av viruset. Inga masker eller desinfektionsmedel är tillgängliga. I vissa fängelser, som Ghezel-Hesar, saknas även tvål och tvättmedel, enligt rapporter.

Den dödsdömde politiska fången Amir Hossein Moradi, en av de demonstranter som arresterades under folkliga protester i november, är bland de som har smittats av coronaviruset. Han fördes till sjukhus men återvände en dag senare till avdelningen och sedan till en okänd plats.

Två andra infekterade politiska fångar i Shiban-Ahvaz-fängelset har också satts i karantän. Det finns ingen information tillgänglig om deras öde.

I Uromiyeh-fängelset har minst en fånge dött av viruset och fem andra har överförts till vårdcentraler. Flertal av fångar i fängelserna Evin, Ghezel-Hesar och Kashan är smittade, men har inte varit i karantän och hålls bland andra fångar.

Det rapporteras att minst 1000 människor in Iran har mist livet på grund av cornaviruset, vilka iranska myndigheter förnekar.