Engagemang

Demonstration i Stockholm och Malmö till stöd för folkliga protester i Iran

Hundratals svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), trotsade kylan och samlades på Sergels torget under lördagen i solidaritet med de folkliga protesterna i Iran.

Deltagarna visade sitt stöd för iranska folkets frihetskamp genom att ropa slagord som hörs under de regimkritiska protesterna: ”ned med diktatorn” och ”ned med Khamenei (regimens högste ledare)”.

  • Demonstration på Sergels torget i Stockholm i solidaritet med de folkliga protesterna i Iran, lördagen, den 30 november.
  • Demonstration på Sergels torget i Stockholm i solidaritet med de folkliga protesterna i Iran, lördagen, den 30 november.

Flera talade vid demonstrationen. De uppmärksammade och fördömde iranska regimens våldsamma tillslag mot demonstranter som kräver prästerskapets avgång samt ökade fri- och rättigheter.

Svensk- och exiliranier, NCRI:s sympatisörer, höll liknande stödaktion i Malmö på lördagen.

  • Stödaktion i Malmö i solidaritet med de folkliga protesterna i Iran, lördagen, den 30 november.
  • Stödaktion i Malmö i solidaritet med de folkliga protesterna i Iran, lördagen, den 30 november.
  • Stödaktion i Malmö i solidaritet med de folkliga protesterna i Iran, lördagen, den 30 november.
  • Stödaktion i Malmö i solidaritet med de folkliga protesterna i Iran, lördagen, den 30 november.

Minst 450 demonstranter har dödats och över 10,000 har arresterats av regimens repressiva säkerhetsstyrkor och revolutionsgardet under de protester som pågår i Iran sedan 15 november, enligt rapporter från landet.

”Vi är här för att stödja iranska folket och deras motståndsrörelse NCRI i deras kamp mot regimen för en demokratisk förändring i Iran”, sade Hossein Pahlwan, en av de många som deltog i lördagens demonstration och tillade.

”Det vi idag ser i Iran är en folklig resning mot prästerskapets religiösa envälde och en beslutsamhet att avsätta det. Protesternas omfattning och regimens dödliga våld bekräftar att prästerskapet inte har någon framtid.”

Demonstrationen avslutades med en marsch från Sergels torget mot Norra bantorget.

Svensk- och exiliranierna välkomnade UD:s skarpa fördömande av regimens brutala nedslag mot demonstranter men uppmanade regeringen att visa större handlingskraft eftersom de frihetsberövade riskerar nu avrättning, tortyr och andra barbariska straff.

De uppmanade EU att införa straffåtgärder mot iranska regimens ledare som ansvarar för dessa människorättskränkningar.

Sverige bör agera tillsammans med EU för att pressa iranska regimen till att stoppa förtrycket, massarresteringar och censur av internet under de pågående protesterna samt frige alla politiska fångar, påpekade deltagarna.

De uppmanade regeringen att agera i både EU och FN för att få till stånd en internationell utredningsgrupp som ska skickas till Iran med uppdrag att besöka landets fängelser samt utreda rapporter om det höga dödstalet och tortyr.

”Statsministerns svar om protesterna i Iran under torsdagens frågestund på riksdagen var en stor besvikelse. Sverige bör tydligt ställa sig bakom demonstranterna i Iran och stödja iranska folkets frihetskamp för en bättre framtid istället för att fokusera enbart på handel och affärer med regimen i Iran”, sade FFFI:s Mojtaba Ghotbi.

”Sverige satsar idag på en döende häst. Ju snabbare regeringen och UD inser att prästerskapet inte har någon framtid i Iran desto bättre för Sveriges intressen”, tillade han.