Engagemang

Svensk- och exiliranier stöder regimkritiska proteser i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), höll stödaktioner i solidaritet med de regimkritiska protester som pågår i Iran sedan fredags. Stödaktioner hölls under söndagen på Sergels torget i Stockholm och Kungsportsplatsen i Göteborg.

Protesterna i Iran uppmärksammades också med ett bokbord i Borås på lördagen.

Deltagarna hyllade iranska folkets mod och stödde de regimkritiska protesterna i Iran. De upprepade slagorden ”ned med diktatorn” och ”ned med Khamenei” som hörs under dessa protester.

Svensk- och exiliranierna fördömde regimens brutala nedslag mot demonstranter och myndigheternas beslut att begränsa internet.

Regimens repressiva säkerhetsstyrkor har dödat minst 27 demonstranter under de landsomfattande protester som på söndagen gick in på sin tredje dag. Många fler demonstranter har blivit arresterade, enligt uppgifter från Iran till FFFI.

Svensk- och exiliranierna uppmanade regeringen och UD att fördöma dessa repressiva åtgärder från regimen. Deltagarna uppmanade regeringen att stödja iranska folkets protester mot regimen för ett fritt och demokratiskt Iran.

Svensk- och exiliranierna ställde sig bakom en uppmaningen från Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) att ställa regimen till svars för det brutala nedslaget mot protesterna.

De uppmanade regeringen och UD att agera i FN och EU för en internationell utredning av rapporter om dödande av demonstranter, massarresteringar och tortyr.

Liknande stödaktioner var organiserade av exiliranier och NCRI-sympatisörer i flera andra europeiska städer på söndagen däribland London och Paris.