Mänskliga Rättigheter

Aktivisten Golrokh Ebrahimi Iraee arresterad på nytt

Iranska regimen arresterade aktivisten Golrokh Ebrahimi Iraee i sin bostad på lördagen. 10 säkerhetsagenter deltog i tillslaget och förde bort henne, enligt uppgifter från Iran.

Hon är fru till cancersjuka samvetsfången, Arash Sadeghi, och förde en kampanj på Twitter och sociala medier för hans frigivning.

Iraee är själv en tidigare politiska fånge. Hon dömdes i 2016 till sex års fängelse för att ha skrivit en kritisk berättelse om [regimens användning av] stening [som straff].

Regimen släppte Iraee mot borgen i april 2019 efter att hon hade avtjänat 3,5 år av sitt sexåriga fängelsestraff.

I julimånad dömde en av regimens revolutionsdomstolar i Teheran henne och en annan kvinnlig aktivist Atena Daemi till över tre års fängelse. De kvinnliga aktivisterna var anklagade för ”förolämpning av högste ledaren och propaganda mot staten”.

Aktivisterna Golrokh Ebrahimi Iraee och Atena Daemi
Aktivisterna Atena Daemi och Golrokh Ebrahimi Iraee

Revolutionsdomstolen tog upp nya anklagelser mot aktivisterna den 18 juni 2019 efter att de protesterade mot avrättningen av tre kurdiska aktivister från fängelset.

Iraees advokat tillkännagav den femte september att regimens så kallade rättsväsende slog fast domen utan att pröva hennes överklagan.

Hennes man, samvetsfången Arash Sadeghi, sitter frihetsberövad i regimens fängelse sedan 2016. Han avtjänar ett 15 års fängelsestraff för hans fredliga aktiviteter och försvar av mänskliga rättigheter i Iran.

Regimen vägrar honom nödvändig vård trots att han är vid dålig hälsa efter en canceroperation förra året.

Arash Sadeghi hungerstrejkade i 72 dagar i slutet av 2016 och krävde att regimen friger hans fru. Regimen släppte Iraee den tredje januari 2017 mot en borgen på 125.000 dollar (ca 1.15 miljoner kr). Detta sedan Arashs kampanj fick stort stöd i Iran och internationellt.

Revolutionsgardet grep henne på nytt några veckor senare.