Nyheter

Polisen tar till våld för att stoppa protest mot Zarif

Stockholmpolisen omhändertog flera svensk- och exiliranier som protesterade mot iranska regimens utrikesminister Javad Zarif på onsdagen.

Hundratals svensk- och exiliranier hade samlats på Frösunda torg i Solna för en stor demonstration under onsdagen med anledning av Zarifs besök på fredsinstitutet Sipri.

Ögonvittnen från platsen säger till FFFI att Stockholmpolisen tog till övervåld mot demonstranterna efter att Zarif hade lämnat platsen. Detta bekräftas också av film som kommit in till FFFI.

Polisens våldsamma reaktion kom efter att en person kastade ägg mot en av iranska regimens diplomatbilar som stod parkerad på platsen.

Flera personer omhändertogs av polis och tre fördes till sjukhus, rapporterar Expressen.

”Ett 40-tal demonstranter hade dessutom lastats på en buss av polisen. Kring 15 personer trycktes ner på marken, vissa med handfängsel”, enligt Expressens utsände på plats Alex Ljungdahl.

Prästerskapets utrikesminister besökte Sipri under förmiddagen och höll en föreläsning om ”Internationell rätt och unilateralism”, enligt Expressen.

Stockholmpolisen skämde ut sig idag när den överreagerade och tog till övervåld för att stoppa svensk- och exiliranier som protesterade mot Zarif, som representerar en regim som sprider terrorism och förtrycker iranska folket.

Sverige har under Zarifs besök de senaste två dagarna visat att det är beredd att göra vad som helst för att tillfredställa prästerskapet i Iran till och med att inskränka på svenska medborgares demonstrationsrätt.

”Regeringen och polisen försökte begränsa protetster mot Zarif genom att spärra av gator och använda sitt våldsmonopol. Detta istället för att markera mot iranska regimens inhemska förtryck och stöd för terrorism i samband med Zarifs besök i Sverige”, säger en av demonstranterna till FFFI som vill vara anonym.

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), protesterade mot Zarif på Mynttorget igår i samband med hans besök på UD.