Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen ökar urananrikning till 5%

Iranska regimen meddelar att Iran kommer att anrika uran till den grad som landet behöver. Det sade regimens viceutrikesminister Abbas Araqchi under en presskonferens på söndagen.

Kommentarer från högsta ledarens rådgivare Velayati innan dagens tillkännagivande förslår att regimen avser att öka urananrikningen till 5% renlighet till en början. Därmed kommer regimen att bryta mot ytterligare ett av sina åtaganden under kärnteknikavtalet, där den lovat att inte anrika uran över 3.67%.

“Anrikningsgraden kommer att höjas var 60:e dag. Men allt kan återgå till avtalsenliga nivåer igen – om och när avtalets europeiska motparter står fast vid sina åtaganden”, rapporterar TT genom att citera ett Twitter-inlägg från iranska regimens utrikesminister Javad Zarif.

Iranska regimen säger även att den är redo att inleda samtal om samtliga sanktioner mot Teheran hävs.

Iranska regimen har redan brutit mot kärnteknikavtalet genom att överskrida den tillåtna gränsen för anrikat uran. FN:s atomenergiorgan IAEA bekräftade detta i förra veckan.

USA har dragit sig ur avtalet sedan tidigare och infört hårda sanktioner mot iranska regimen.

EU leda av Storbritannien, Frankrike och Tyskland, de så kallade E3-länderna, har försökt rädda kärnteknikavtalet genom försök lätta effekterna från USA:s sanktioner. De har samtidigt varnat iranska regimen för allvarliga konsekvenser om den bryter mot avtalet.

Det återstår att se hur EU och E3-länderna agerar efter att iranska regimen tagit ytterligare ett steg som underminerar avtalet. Men de första rapporterna säger att de är varken intresserade utav att lämna avtalet eller återinföra sanktioner mot iranska regimen.

“Dagens tillkännagivande från Teheran visar att iranska regimen har helt enkelt tagit EU som gisslan. Regimen kräver att EU hjälper Teheran kringgå amerikanska sanktioner annars kommer den att bryta mot avtalet”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant, i en kommentar till regimens tillkännagivande.

“Storbritannien, Frankrike och Tyskland försöker desperat att tillfredsställa prästerskapets ledare för ökad handel vilket upprättar en livlina till regimen. Detta innebär mer repression för iranska folket och mer terrorism för folket i Mellanöstern och Europa”, tillade han.

“Vi förväntar oss att EU slutar nu blidka regimen i Iran och agerar istället för att ställa dess ledare till svars för Teherans oacceptabla beteende i alla områden samt återinför sanktioner mot Teheran i enlighet med det som EU lovat göra under kärnteknikavtalet”, sade Massud om vad som skulle vara ett lämpligt svar från EU.