Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen avrättade anställd på försvarsministeriet

Iranska regimen avrättade en tidigare anställd på försvarsministeriet anklagad för spioneri för USA, rapporterar regimens nyhetsbyrå ISNA.
”Jalal Haji Zavar var en entreprenör som arbetade för försvarsministeriets rymdorganisation men spionerade för CIA och den amerikanska regeringen”, rapporterar ISNA på lördagen och citerar iranska regimens militär.

Jalal Haji Zavar dömdes av en militärdomstol och domen verkställdes på en ospecificerad tid vid Rajaishahr fängelset i staden Karaj, väster om huvudstaden Teheran.
”Zavaris kontrakt med försvarsdepartementet hade upphört för nio år sedan, enligt rapporter men försvarsministeriets underrättelsetjänst identifierade honom som en spion”, skriver ISNA vidare.

Den misstänkte erkänner att han hade spionerat för CIA för pengar, säger ISNA och tillägger att ”dokument och spionageapparater hittades i hans bostad”.

Den iranska människorättsorganisationen IRANHR rapporterade igår att Zavari avrättades förra veckan. Han satt frihetsberövad förra året och satts i dödscell under tiden och utsattes för grova tortyr, enligt organisationen.

Rapporten om Zavaris avrättning kommer dagar efter att iranska regimen tillkännagav att den hade avvecklat ett ”nytt” amerikanskt spionnätverk i landet som var kopplat till CIA.

Regimens statliga nyhetsbyrå IRNA rapporterade att operationen omfattade tillslag på flera platser runtom i landet och beskrev den som ett riktigt bakslag för USA i tisdags. IRNA hävdade vidare att Teheranregimen hade genomfört operationen i samarbete med ”utländska allierade” utan att namnge någon stat.

Spänningarna mellan Washington och Teheran har ökat dramatiskt under de senaste dagarna. Detta sedan iranska regimen sköt ner en amerikansk spaningsdrönare nära det strategiskt viktiga Hormuzsundet i förra veckan. 

Iranska regimen hävdar att drönaren hade kränkt Irans luftrum, vilket avfärdas bestämt av USA som säger att det obemannade flygplanet befann sig i internationellt luftrum.
Teheranregimen har även attackerat flera utländska oljetankrar i Omanbukten och Persiska viken tidigare denna månad och i majmånad.

President Trump sade att USA kommer att införa nya omfattande sanktioner mot Iran på måndagen. Det tillkännager USA:s president på Twitter under lördagen
USA har också kallat in FN:s säkerhetsråd till ett möte på måndagen för att diskutera Irans nedskjutning av landets drönare.