Nyheter

Iran donerar 651 miljoner dollar till anhöriga till terrorister i Gaza

Iranska regimen skickade sammanlagt 651 miljoner dollar i donationer till Hamas och islamiska Jihad familjer som har dödats under militära konflikter, rapporterar franska radions persiskspråkiga program.

Pengarna betalades ut i torsdags i samband med firandet av den Internationella Qudsdagen. 

Regimen överlämnade pengarna till högt uppsatta representanter för Hamas och Islamiska Jihad under en konferens i Gaza den 30 maj.

Internationella Qudsdagen är en årlig händelse som sammanfaller med den sista fredagen i fastemånaden, Ramadan. Dagen skapades av iranska regimen efter 1979 års revolution för att uttrycka stöd för palestinierna och motsätta sig ”sionism” och staten Israel.

De familjer som får donationerna är palestinier vars löner har fallit till följd av den palestinska myndighetens ekonomiska problem.

1540 palestinska familjer i Gazaremsan förväntas dra nytta av regimens donationer.

”Den Islamiska republiken av Iran stöder palestinska folkets motstånd och försvaret är våra religiösa plikter trots alla politiska och ekonomiska påtryckningar”, sade Ali Shamkhani, sekreterare för regimens Högsta nationella säkerhetsrådet via video till konferensen i Gaza.

Palestinska myndigheter och president Mahmoud Abbas har beslutat att dra in all finansiellt stöd till familjer till de medlemmar av Hamas och Islamiska Jihad som dödats i kriget mot Israel.

Yahya Senavar, ledare för Hamas i Gazaremsan, har lovat att gruppens kamp mot Israel kommer inte att sluta före än ockupationen har upphört.
Han lovordade även iranska regimens stöd till Hamas och Islamiska Jihad och sade, ”utan Irans stöd kunde vi inte ha hållit oss så kraftfulla.”

Yahya Senavar tillade, ”När de arabiska länderna ignorerar oss, är den iranska regeringen med oss.”

I fredags i samband med Qudsdagen, samlades till fientliga protester i Irans huvudstad Teheran. Skanderande slagord som ”död åt Amerika” ”död åt Israel, ”döds åt Saudiarabien” och ”död åt England” har de brände deras flaggor och pappfigurer av USA:s president Donald Trump.

Iranska regimen skickar 700 miljoner dollar per år till den shiitiska terrororganisationen Hizbollah som en del av sin ”oändliga aggression” i Mellanöstern. Det hävdar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

läs mer