Nyheter

Instagram slår mot högt uppsatt befälhavare för revolutionsgardet

Instagram har stängt flera konton tillhörande högt uppsatta revolutionsgardister och prästerskapets högsta ledare, Khamenei.

Befälhavare för terroriststyrkan Qods-styrkan, Qassem Soleimani, är en av de fem höga officerarna i revolutionsgardet som stängts av från Instagram. Det rapporterar iranska regimens nyhetsbyrå, Mehr News, och internationella medier på onsdagen.

Instagrams beslut kommer endast en dag efter att USA:s beslut att terroriststämpla revolutionsgardet trädde i kraft.

Qods-styrkan är revolutionsgardets utlandsstyrka med ansvar att försvara prästerskapets styre och exportera dess islamiska fundamentalism och terrorism.

Det är oklart om andra amerikanska sociala medieföretag kommer att följa Instagram.

“Detta är ett välkommet beslut från Instagram som begränsar regimens möjligheter att sprida sin bakåtsträvande ideologi och propaganda genom sociala medier. Twitter, Facebook, Google och andra företag bör följa efter och stänga konton som tillhör revolutionsgardet”, sade Massud Kiani, FFFI:s EU-representant.

“Samtidigt bör liknande restriktioner införas mot prästerskapets president Hassan Rouhani och utrikesminister Javad Zarif eftersom bägge stöder revolutionsgardet och dess grymheter inom och utanför Irans gränser”, tillade han.

Iranska regimen har blockerat iranska folkets tillgång till sociala medier som Twitter, Facebook, YouTube, Instagram och Telegram. Detta i ett försök att stoppa missnöjesyttringar samt begränsa folkets tillgång till oberoende nyheter, fri information samt kontakt med oppositionsgrupper utomlands.

Men iranska folket, särskilt den unga generationen, kringgår regimens censur genom att använda VPN.