Engagemang, Mänskliga Rättigheter

Exiliranier kritiserar regimens MR-brott inför MR-rådets 40:e session

Exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) uppmärksammade iranska regimens systematiska människorättskränkningar under en demonstration i Genève på tisdagen.

Hundratals deltog i demonstrationen utanför FN:s högkvarter i Genève i samband med MR-rådets 40:e session som började igår och pågår fram till den 22 mars.

Deltagarna uppmanade internationella samfundet att ställa iranska regimens ledare till svars för människorättsbrotten i Iran och terrorism utomlands.

Exiliranierna hade även en utställning som uppmärksammade 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar i Iran.

De uppmanade MR-rådet att inrätta en FN-kommission för att utreda denna massaker och ställa de ansvariga inför rätta.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif skulle ha talat inför MR-rådet på tisdagen. Men talet ställdes in i sista stund då Zarif meddelade att han avgår.

1988 års massaker i Iran är ett pågående brott mot mänskligheten som FN måste utreda. Det skrev Amnesty International i ett pressmeddelande i december förra året.

Människorättsorganisationen publicerade även en rapport om massakern, “Blood-soaked secrets: Why Iran´s 1988 prison massacres are ongoing crimes against humanity”. Rapporten är baserad på tidigare information samt intervjuer med ögonvittnen, tidigare politiska fångar och offrens familjer.

Amnesty krävde en utredning av iranska regimtjänstemän för systematiska människorättskränkningar, i synnerhet de som är ansvariga för 1988 års massaker på tusentals politiska fångar i landet.

Kravet kom i ett uttalande inför MR-rådets 40:e session som också publicerades av FN:s generalförsamling.