Mänskliga Rättigheter

Politisk fånge straffas efter slagord mot prästerskapets envälde

En politisk fånge har skickats till isoleringscell efter att ha skanderat slagord mot regimen. Händelsen utspelade sig i staden Karajs centrala fängelse i förra veckan, enligt rapporter från Iran.

Politiska fången Mehdi Farahi Shandiz började skandera slagord mot prästerskapet och kritisera regimen för 40 år av tortyr och avrättningar.

Den personliga protesten kom i samband med firandet av 40-årsdagen av 1979 års demokratiska revolution i Iran mot shahens diktatur, den 11 februari. Prästerskapet usurperade makten direkt efter shahens fall och krossade iranska folkets dröm om demokrati och frihet. Han skickades till isoleringscell som straff för protesten, enligt uppgifter.

Mehdi Farahi Shandiz, 57 år, är en högstadielärare och arbetaraktivist som avtjänar ett nio års fängelsestraff för att ha förolämpat regimens högsta andlige ledare, Khamenei, vid tre olika tillfällen.

Han arresterades första gången i maj 2009 för att ha deltagit i en första maj-demonstration. Han släpptes ungefär ett år senare från det ökända Evin-fängelset men arresterades återigen i maj 2011.

Mellan 2010 och 2011 var han frihetsberövad i två månader och fick utstå tortyr i fängelset. Detta sedan han skanderade “Ned med Khamenei (regimens högsta andlige ledare)” under en protestaktion.