Engagemang

Stödaktioner i flera svenska städer för folkliga protester i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), i Stockholm, Göteborg, Malmö och Borås uppmärksammade de växande folkliga protesterna i Iran och uttryckte sitt stöd för folkets krav på förändring och ökade fri- och rättigheter.

 

Det går inte en dag utan att någon protest förekommer i Iran. Arbetare i södra Iran, lärare och studenter på högskolor och universitet protesterade mot regimen i flera städer under den gångna veckan.

Svensk- och exiliranierna uppmanade UD att bryta sin tystnad kring Teheranregimens människorättskränkningar under stödaktionerna på lördagen. Deltagarna krävde att regeringen och riksdagen ska fördöma regimens inhemska repression samt terrorism mot regimkritiker och dissidenter utomlands.

De uppmanade även regeringen att arbeta med EU för att stödja iranska folkets frihetskamp genom att vidta omedelbara åtgärder i FN för att ställa prästerskapets ledare och högt uppsatta tjänstemän till svars för systematiska människorättskränkningar i Iran och brott mot mänskligheten.

Amnesty publicerade en ny rapport i förra veckan om 1988 års massaker av politiska fångar i Iran och beskrev dessa massavrättningar som ett pågående brott mot mänskligheten som FN måste utreda.

“Eftersom det inte tycks kunna bli någon rättvisa för offren inom det iranska rättsväsendet är det än viktigare att FN tillsätter en oberoende, opartisk och effektiv international mekanism som kan se till att de som är ansvariga för dessa vidriga brott ställs till svars”, sade Philip Luther, research- och policychef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning, i samband med att rapporten publicerades.