Folkliga protester

Iranska regimen försöker hindra folkets firande av Kyros den store

Iranska regimen hindrar folket från att samlas vid Pasargad i Fars provinsen för att hedra den tidigare parsiska kungen, Kyros den store, enligt uppgifter till FFFI på måndagen.

Regimen har spärrat av alla vägar som leder till Pasargad och stationerat ut polisen, säkerhetsstyrkorna och revolutionsgardet i området och närliggande städer sedan flera dagar tillbaka.

Dessa “säkerhetsåtgärder” är ett desperat försök av regimen för att stoppa folket från att ta sig till Pasargad för det folkliga firandet av Kyros den store. Tidigare firanden har ofta omvandlats till stora regimkritiska protester med slagord mot prästerskapet i sin helhet.

Tusentals människor har dock trotsat regimens säkerhetsåtgärder och repressiva säkerhetsorgan. Många försöker ta sig fram till fots medan regimens avspärrningar har orsakat långa bilköer som stör trafiken i hela Fars provinsen. Folk kommer från hela Iran och inte bara Fars provinsen eller närliggande städer.

Det kommer rapporter om möjliga sammandrabbningar och godtyckliga arresteringar eftersom regimens säkerhetsstyrkor försöker stoppa folket till varje pris. Sjukhus och vårdcentraler i området har satts i högsta beredskap för att ta emot de skadade, berättar källor i området till FFFI som vill vara anonyma.

Kyros den stores födelsedag i Iran firas enligt tradition den sjunde Aban, åttonde månaden i den persiska kalendern, som i år sammanfaller med måndagen den 29 oktober. Den tidigare storkungen är en populär och respekterad historisk gestalt i Iran för att han var persiska rikets grundare. Han anses också ha infört mänsklighetens första deklarationen för mänskliga rättigheter som regent. Prästerskapet har förbjudit hyllningar av Kyros den store sedan ayatollorna usurperade makten i Iran för 39 år sedan. Folket ser därför firandet av hans födelsedag som en protest mot regimen och en möjlighet att yttra sitt missnöje mot prästerskapets envälde.

Pasargad är en forntida stad i Persien och den första huvudstaden i Akemenidernas rike (556 f.Kr.–330 f.Kr.). Tillsammans med sitt viktigaste monument Kyros den stores grav är platsen ett världsarv sedan 2004.