Folkliga protester

Arresterad iransk aktivist död efter tortyr i regimens förvar

Mostafa Nabi, en av flera demonstranter som arresterades av regimens säkerhetsorgan för två veckor sedan, har begravts i staden Shiraz efter att han dödats under tortyr i underrättelsetjänstens förvar, enligt rapporter från Iran.

Han greps tillsammans med flera andra demonstranter i samband med det folkliga firandet i Pasargad i Fars provinsen den 28 oktober. Tusentals människor hade då trotsat regimens säkerhetsåtgärder och repressiva säkerhetsorgan för att hedra den tidigare parsiska kungen, Kyros den store som anses ha infört mänsklighetens första deklarationen för mänskliga rättigheter.

Demonstration övergick snabbt till en regimkritisk protest och demonstranterna skanderade slagord mot prästerskapet, dess förtryck och stöd för terrorism. Några av slagorden var ”tankefrihet är inte möjligt under prästerskapet”, ”Iran är vårt land, är Kyros vår fader”, ”prästerskapets regim, bara förtryck, bara krig”, ”Iran plundrades av obarmhärtiga befälhavare” och ”glömma Syrien och tänk på oss”.

Efter demonstrationen gick regimens säkerhetsstyrkor till brutalt attack mot deltagarna och arresterade hundratals demonstranterna. Många av dem hålls fortfarande frihetsberövade i underrättelsetjänstens häkte i staden Shiraz. En av de arresterade är enligt rapporter identifierad som Homayoun Panahi, en poet och filosofiforskare.

Regimens underrättelsetjänst samt chefen för det så kallade rättsväsendet i landet försöker nu åtala de frihetsberövade för ”att ha agerat mot den nationella säkerheten” och ”underminerat systemet”. Flera av regimens högt uppsatta prästmän har krävt att alla de arresterade demonstranterna ska avrättas för ”sina grova brott och för att ha förolämpat den Islamiska republiken”.

En av dessa röster är prästmannen Nouri Hamedani som kritiserade myndigheternas ”passiva agerande” och sade ”återigen satt vi bara och tittade på trots att vi är vid liv”. Han krävde sedan att samtliga demonstranter skulle betraktas som ”anti-revolutionärer”, en påhittad brottsrubricering som kan straffas med döden.

Pasargad är en forntida stad i Persien och den första huvudstaden i Akemenidernas rike (556 f.Kr.–330 f.Kr.). Tillsammans med sitt viktigaste monument Kyros den stores grav är platsen ett världsarv sedan 2004.