Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter

Amnesty: frige de som arresterats enbart för fredliga demonstrationer i Iran

Amnesty International uppmanar iranska regimens myndigheter att frige alla individer som frihetsberövats enbart för att ha deltagit i fredliga demonstrationer.

Uppmaningen kommer sedan regimen svarade med en ny våg av massarresteringar för att stoppa regimkritiska protester över hela landet i förra veckan.

”Myndigheterna bör dessutom genomföra en omedelbar, opartisk och oberoende utredning av mordet på en demonstrant i staden Karaj, nordväst om huvudstaden Teheran, den tredje augusti”, sade Amnesty i samband med publiceringen av sin rapport den åttonde augusti.

Amnesty International uppmanade även regimens myndigheter att skydda de frihetsberövade från tortyr och andra former av övergrepp.

Det finns dussintals fall där familjer till de frihetsberövade inte hört något från sina anhöriga sedan de gripits, påpekade Amnesty i sin rapport och uppmanade myndigheterna att ge dessa familjer besked om vad som har hänt deras anhöriga och var de befinner sig.

”Det var när juli gick mot augusti som bilder och videor började spridas på sociala medier från Irans tredje största stad Esfahan. Sedan dess har protesterna brett ut sig till flera stora städer som bland annat Teheran, Karaj, Shiraz, Mashhad och Qom”, rapporterade Svt i söndags.

”Polisen har svarat med tårgas, vattenkanoner och skjutit med gummikulor i försök att skingra massorna”, tillade Svt.

De folkliga demonstrationerna fortsätter även denna vecka i flera iranska städer med slagord mot regimen, enligt bilder och videoklipp publicerade på sociala medier.