Avrättningar

Mohammad Salas från Irans sunnimuslimska minoritet avrättad

Iranska regimen avrättade Mohammad Salas trots internationella uppmaningar att stoppa avrättningen, enligt uppgifter från Iran på måndagen. Mohammad Salas var en politisk fånge från Irans sunnimuslimska minoritet, dervisher.

Han arresterades i samband med senaste tidens protester och dömdes till döden för påhittade brott. Iranska regimen tvingade honom att bekänna dessa falska anklagelser under tortyr vilket utnyttjades för att fastställa hans dödsstraff.

Avrättningen orsakade en våg av internationella fördömanden, bland annat från den iranska oppositionskoalitionen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), med krav på att regimens ledare ska ställa till svars för summariska avrättningar och godtyckliga arresteringar.

Aktivister i Iran säger till FFFI att avrättningen är ett sätt för regimen att skrämma folket till tystnad samtidigt som prästerskapet utmanas av dagliga regimkritiska protester och arbetarstrejker.