Nyheter

Shanghai Cooperation Organization förkastar Irans medlemskap

Shanghai Cooperation Organization (SCO) förkastade Irans ansökan om medlemskap för 12:e året i rad. Det står klart när SCO gruppens möte i kinesiska staden Qingdao avslutats i förra veckan.

Iranska regimen och dess president Hassan Rouhani hade räknat med att få bli fullvärdig medlem i SCO gruppen i år efter löften från bland andra Rysslands president Vladimir Putin.

Regimens statliga medier och tidningar kritiserade beslutet och anklagade Putin för att ljuga.

”Först och främst bör det påpekas att Putins kommentarer om att stödja Irans ansökan om medlemskap i SCO inte alls är trovärdiga eftersom Putin alltid har varit en lögnare till diplomat”, skrev den statliga dagstidningen Jahan-e-Sanat, den 11 juni 2018.

”Kinas och Rysslands relationer med USA förhindrar Irans permanenta medlemskap i gruppen. Spekulationer kring Irans permanenta medlemskap i gruppen bör därför ses som ganska osannolikt och för långtgående”, sade en av regimens tidigare ambassadörer Afshar Soleimani till den statliga dagstidningen Iran samma dag.

Misslyckandet att få ansluta sig till SCO gruppen är ett riktigt bakslag för iranska regimen och dess politik om att söka stöd österut bland annat från Kina och Ryssland efter att USA beslutade att lämna kärnteknikavtalet.

Shanghai Cooperation Organization är en centralasiatisk säkerhetspolitisk organisation som idag består av Kina, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Indien och Pakistan.