Nyheter

Rohani deltar i toppmötet Shanghai Cooperation Organization i september

Prästerskapets nya president Hassan Rohani kommer att göra ett officiellt besök i Kirgizistans huvudstad Bisjkek i september för att delta i toppmötet för Shanghai Cooperation Organization (SCO), rapporterade regimens engelskspråkiga tv-kanal PressTV på söndagen.

Iranska regimens president förväntas möta några av statscheferna, däribland Rysslands president Putin,  för samtal vid sidan av toppmötet som äger rum den 13 september, enligt iranska regimens medier och tidigare rapporter från ryska nyhetsbyråer.

Rohanis besök i Kirgizistan blir hans första officiella utlandsresa sedan han tillträdde den fjärde augusti, enligt regimens egna medier.

Shanghai Cooperation Organisation (SCO) är en eurasiatisk säkerhetspolitisk, militär- och ekonomisk organisation som grundades i 2001 och består idag av medlemsstaterna Kina, Ryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan.

Iran har för närvarande observatörsstatus i organisationen men ansökte om fullvärdigt medlemskap den 24 mars 2008. Men Iran stoppades från att bli fullvärdig medlem i organisationen på grund av FN:s sanktioner mot landet. SCO avslog Irans ansökan om medlemskap med motiveringen att länder som står under FN:s sanktioner kan inte bli medlem i organisationen.