Nyheter

Kanadas parlament röstar för att terrorstämpla revolutionsgardet

Kanadas parlament antog en motion i tisdags som uppmanar den kanadensiska regeringen att föra upp revolutionsgardet på landets terrorlista. Motionen lades fram av oppositionen, det konservativa partiet, och fick stöd av premiärministern Justin Trudeau och hans liberala parti.

Motionen kräver också att den kanadensiska regeringen upphör omedelbart med alla förhandlingar och diskussioner om att återuppta de diplomatiska relationerna med Iran.

Stödet från premiärministern Justin Trudeau innebär att hans regering nu överger sin tidigare politik om att återställa de diplomatiska relationerna med Iran och öppna den kanadensiska ambassaden i Teheran.

Stephen Harper, Kanadas tidigare premiärminister från det konservativa partiet, beslutade att bryta samtliga diplomatiska kontakter med regimen i Teheran i september 2012. Han stängde även den kanadensiska ambassaden i Teheran och utvisade alla iranska regimens diplomater från Ottawa.

Tisdagens motion kräver dessutom att iranska regimen omedelbart friger alla kanadensiska medborgare och alla de som har permanent uppehållstillstånd i Kanada som sitter frihetsberövade i iranska regimens fängelser.

Motionen fördömer också iranska regimens stöd för terrorism och inhemska repression.

USA välkomnade Kanadas beslut att terrorstämpla revolutionsgardet och det kraftiga fördömandet av Teheranregimen.

”Iranier står upp mot den korrupta regimens kränkningar. Vi stöder dem och uppmanar alla andra nationer att ställa Irans ledare till svars”, skrev USA:s utrikesminister Mike Pompeo på Twitter i fredags.

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif fördömde och kritiserade Kanadas beslut att svartlista revolutionsgardet som ”olyckligt”. Han hävdade att beslutet är baserat på propaganda.

”Det finns fortfarande politiska påtryckningar från extremister även om en ny regering med andra åsikter styr Kanada”, sade Zarif i torsdags i samband med ett tvådagars besök i Sydafrika.