Nyheter

Kanadas utrikesminister: Iran största hotet mot global fred

Iran är fortfarande ”största hotet mot global fred” eftersom det ”förtrycker sitt eget folk hemma med terror och sponsrar det utomlands”, sade Kanadas utrikesminister John Baird på onsdagen i ett hårdfört tal inför den amerikanska judiska kongressen.

Det skulle vara trevligt ”att tro att Iran är genuint engagerad i positiv förändring”, men ”vi har inte lyxen att vara naiv, inte heller det iranska folket, som har lidit alldeles för länge”, tillade John Baird.

Brott mot mänskliga rättigheter har förvärrats under förment mer moderata regering en som valdes förra året i Teheran, sade Baird, och kallade inrikesministern för ”mördarministern.”

Gällande iranska regimens kärnenergiprogram, som Teheran hävdar inte har något militärt ändamål, var Baird öppet hånfull och sade ”I Kanada, gör vi saker annorlunda. Vi bygger våra kärnreaktorer nära till elnätet och att vi inte tillverkar medicinska isotoper 300 meter djup i berget, med hänvisning till de vitt åtskilda, avlägsna och djupt nedgrävda kärnanläggningar i Iran.

”Ett kärnvapenbestyckat Iran är inte bara ett hot mot USA, det är ett hot mot Kanada, och ett hot mot Israel och våra allierade”, sade han.