Nukleärt

Israel: iranska regimen ljuger, har ett hemligt kärnvapenprogram

Iranska regimen har ljugit om sitt kärnteknikprogram för världen. Det sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under en direktsänd presentation på måndagen.

Han hänvisade till hemliga iranska dokument som israeliska underrättelsetjänsten smugglat ut från Iran. Han sade att dessa bevisar att iranska regimen har ett hemligt kärnvapenprogram.

Bevisen består av 55 000 sidor dokument och 183 cd-skivor med information, rapporterar israeliska och internationella medier med hänvisning till premiärminister Netanyahus presentation.

Iranska regimen har inte gett upp sin jakt på kärnvapen och ljög om sina ambitioner, sade premiärminister Netanyahu. Han sade att iranska regimen beslutade att lägga delar av sitt kärnvapenprogram på is när trycket ökade på regimen ökade under 2003 för att återuppta det någon gång i framtiden.

Men iranska regimen fortsatte att tillverka kärnvapen i hemlighet och arbetar nu med att utveckla sitt ballistiska robotprogram för att kunna leverera framtida kärnstridsspetsar, sade han under sin presentation.

”Iran hävdar att landet har aldrig haft ett kärnvapenprogram. De ljög. Kärnteknikavtalet bygger på lögner. Det är ett förfärlig överenskommelse”, sade premiärminister Netanyahu och tillade ”Jag vet att President Trump kommer att göra det rätta för USA och för Israel”. Detta med hänvisning till tidsfristen den 12 maj då USA:s president måste enligt amerikansk lag besluta om han vill fortsätta förlänga de sanktionslättnader som Teheranregimen lovats under kärnteknikavtalet.

President Trump har tidigare kritiserat överenskommelsen och sagt att han inte kommer förlänga sanktionslättnaderna för Iran om parterna inte fixar avtalets brister innan nästa tidsfrist den 12 maj.

Många experter, journalister och diplomater i väst tror att ett sådant beslut innebär slutet för kärnteknikavtalet.

Iranska regimen har hotat med att lämna Icke-spridningsavtalet och återuppta sitt anrikningsprogram om USA river upp avtalet.