Nukleärt

President Trump: kärnteknikavtalet är ett förfärligt avtal

USA:s president Donald Trump riktade skarp kritik mot iranska regimen när han träffade pressen tillsammans med Frankrikes president Macron under tisdagen i Washington.

Många frågor från den samlade presskåren handlade om kärnteknikavtalet med Teheran. Detta sedan president Trump sagt att han inte kommer förlänga sanktionslättnaderna för Iran om parterna inte fixar avtalets brister innan nästa tidsfrist den 12 maj.

Frankrikes president Macron ska försöka övertala president Trump att behålla kärnteknikavtalet under sitt tredagars besök i Washington men också diskutera regimens inblandning i Syrien och dess ballistiska robotprogram. Den tyska förbundskanslern Angela Merkel väntas besöka Washington senare i veckan för ett liknande samtal.

President Trump upprepade sin tidigare kritik mot överenskommelsen och sade, ”Vi kommer att prata om det, vi får se. Folk vet vad jag tycker. Det var ett förfärligt avtal. Det skulle aldrig ha ingåtts”, rapporterade Aftonbladet.

Han kritiserade iranska regimen kraftigt och sade att regimen ligger bakom problemen i Mellanöstern beträffande Teherans destabiliserande aktiviteter i regionen.

”Oavsett var du vänder dig, speciellt i Mellanöstern, så ligger Iran bakom problemen. Överallt där det är problem, i Jemen, Syrien, så ligger Iran bakom. Tyvärr blir nu också Ryssland mer och mer involverade”, sade han till journalisterna enligt Aftonbladet.

Både iranska regimens utrikesminister Javad Zarif och president Hassan Rouhani har under veckan hotat USA med allvarliga konsekvenser om president Trump lämnar kärnteknikavtalet.

Iranska regimen hotade också att lämna Icke-spridningsavtalet och återuppta sitt anrikningsprogram om USA river upp avtalet.

Men president Trump viftade bort hoten under tisdagen och sade att regimen inte kommer att göra någonting sådant.

”Startar de sitt atomprogram igen kommer de få större problem än någonsin”, sade han i en direkt varning till Teheranregimen enligt svenska medier.