Iran drabbade av global cyberattack

Hackare attackerade nätverk i ett antal länder däribland datacentraler i Iran, rapporterar Reuters på lördagen.

Hackarna lämnade bilden av en amerikansk flagga på skärmarna med varningen ”jävlas inte med våra val”, sade iranska IT-ministeriet till regimens statliga medier på lördagen.

Hackarna utnyttjade kända sårbarheter i routrar från amerikanska företaget Cisco. Företaget hade varnat om sårbarheterna tidigare och skickat ut uppdateringar som vissa företag i Iran inte hade installerat på grund av persiska nyårsfirande, rapporterar Reuters.

Cisco kommenterade inte rapporterna.

Iranska regimens IT-minister Mohammad Javad Azari-Jahromi lade upp en skärmdump på Twitter med den amerikanska flaggan och hackarnas varning. Han sade att det är ännu oklart vem som låg bakom attacken som upptäcktes av regimens ansvariga myndigheter i fredags.

”Attacken drabbade huvudsakligen Europa, Indien och USA”, sade Azari-Jahromi till regimens statliga television.

Hadi Sajadi, biträdande chef för regimens statliga informationsorganisation, sade att attacken neutraliserades inom några timmar och att ingen data förlorades.

USA straffade och åtalade tio iranska medborgare och ett iranskt företag förra månaden för delaktighet i flera cyberattacker mot hundratals universitetet världen över.