Ekonomi, Nyheter

Nya USA-sanktioner mot iranier för cyberattacker

USA:s finansdepartement har infört nya ekonomiska sanktioner mot tio iranska medborgare och ett iranskt företag som straff för att ha varit delaktiga i cyberattacker mot hundratals universitetet världen över.

Iranskt hackernätverk har varit inblandat i ”en av de största statlig sponsrade cyberattacker” som någonsin åtalats av USA.

Nätverket har utfört cyberattacker mot hundratals universitet i USA och Europa, däribland Sverige. Även dussintals amerikanska företag och myndigheter samt FN har varit mål för cyberattackerna, rapporterar Reuters.

Nio av de 10 namngivna individerna var anslutna till Mabna Institute, ett Shiraz-baserat teknikföretag som agerat på uppdrag av iranska universitet och revolutionsgardet.

Företaget genomförde ”massiva samordnade intrång” i datasystem på minst 144 amerikanska universitet och 176 utländska universitet i 21 länder, däribland Storbritannien, Kanada och Sverige, sade tjänstemän.