USA: Iran köper röster i Irak

Iranska regimen försöker påverka valet i Irak genom att betala för röster, säger USA:s försvarsminister Jim Mattis.

 Vi har oroväckande bevis för att Iran – med pengar – försöker påverka valet i Irak. Pengarna används till att vinna över kandidater och få röster, säger Jim Mattis, utan att ge fler detaljer.

Iranska regimens ger stöd till shiitiska milisgrupper i Irak som massakrerar vanliga sunniter där de krigar mot Islamiska staten. 

Tidigare CIA-chefen och befälhavare för USA:s militära operationer i Irak mellan 2007-2008, general David Petraeus, sade tidigare att Iran och de shiitiska miliser som det stödjer är det ”främsta” strategiska hotet mot Irak och inte terroristgruppen, Islamiska staten (IS).

”Jag skulle vilja påstå att det främsta hotet mot Iraks långsiktiga stabilitet och bredare regional jämvikt inte är den Islamiska staten utan snarare de shiitiska miliserna, många av dem uppbackade av och några (även) vägleda av Iran”.