Avrättningar

Iran kritiseras för avrättning av ungdomsbrottslingar

Iranska regimen har avrättat minst tre ungdomsbrottslingar genom hängning under 2018. Det säger människorättsorganisationen, Human Rights Watch (HRW), i en stark kritik mot regimens myndigheter på onsdagen.

18-årge Amirhossein Pourjafa, som anklagades för våldtäkt som 16-åring, avrättades den fjärde januari genom hängning i norra staden Karaj.

Den 30 januari avrättade regimen 20-åriga Mahboubeh Mofidi från staden Nowshahr, anklagad för att ha mördat sin man när hon var 17 år. Hon giftes bort som 13-åring i enlighet med prästerskapets medeltida lagar. Samma dag avrättade regimen en tidigare ungdomsbrottsling, 22-årige Ali Kazemi, genom hängning i ett fängelse i Bushehr provinsen, vilket FFFI rapporterade om tidigare. Amnesty International fördömde omedelbart denna grymma handling.

”Genom att verkställa denna olagliga avrättning, tillkännager Iran att landet önskar upprätthålla landets skamliga status som en av världens ledande bödlar när det gäller de som var barn vid tiden för sitt brott”, sade Magdalena Mughrabi, biträdande direktör för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaenhet i ett uttalande då.

”Det här är inget annat än ett fullständigt angrepp på barns rättigheter, fastställda i internationell rätt, som helt förbjuder användning av dödsstraff mot individer som är under 18 år vid tiden för sitt brott”, tillade hon.

Användning av dödsstraff mot ungdomsbrottslingar i januari ger en ”blodig start på 2018”, säger Sarah Leah Whitson, Mellanösternchef vid Human Rights Watch, i ett uttalande. ”Iranska myndigheter hävdar ofta att internationella samfundet behandlar de ’orättvist’ när det gäller deras mänskliga rättigheter. Men de skadar bara sitt eget rykte när de leder världen i antalet avrättningar för brott som begås av barn”, tillade Whitson.

Avrättningarna är en klar kränkning av barns rättigheter och kommer trots att många hävdade att regimen ”hade reformerat” landets strafflag i 2013 i syfte att skydda minderåriga.