Avrättningar

Iranska regimen verkställer två grymma avrättningar

Iranska regimen avrättade en ungdomsbrottsling och en kvinna i veckan.

Den unga kvinnliga fången avrättades i ett fängelse i staden Noshahr i norra Iran, den 30 januari, efter att ha suttit frihetsberövad i fyra år.

Samma dag avrättade regimen en tidigare ungdomsbrottsling, 22-årige Ali Kazemi, genom hängning i ett fängelse i Bushehr provinsen. Amnesty International fördömde omedelbart denna grymma handling.

”Amnesty International är upprörd över rapporter om att de iranska myndigheterna har avrättat en ung man som var dömd för mord, ett brott han begått när han var 15 år. Hans avrättning var planerad och genomfördes utan att informera hans advokat trots att det är ett krav enligt iransk lag”, skriver människorättsorganisationen i ett uttalande den 30 Januari.

”Genom att verkställa denna olagliga avrättning, tillkännager Iran att landet önskar upprätthålla landets skamliga status som en av världens ledande bödlar när det gäller de som var barn vid tiden för sitt brott”, sade Magdalena Mughrabi, biträdande direktör för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaenhet.

”Det här är inget annat än ett fullständigt angrepp på barns rättigheter, fastställda i internationell rätt, som helt förbjuder användning av dödsstraff mot individer som är under 18 år vid tiden för sitt brott”, tillade hon.

Två dagar tidigare avrättade regimen två fångar i staden Uromiyehs centrala fängelse. En annan fånge i detta fängelse torterades till döds i veckan sedan hen vägrats nödvändig medicinsk vård, enligt uppgifter till FFFI.

Iranska regimen verkställer dessa avrättningar i syfte att skapa en atmosfär av rädsla och hot i samhället för att stoppa de regimkritiska protesterna från att sprida sig över hela landet.