Stockholm: Manifestation till stöd för regimkritiska protester i Iran

Svensk- och exiliranier, sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), deltog idag i en stödmanifestation på Mynttorget i solidaritet med folkets regimkritiska protester i Iran.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Deltagarna uttryckte sitt stöd för familjer och anhöriga till de frihetsberövade demonstranter som samlats utanför det ökända Evin-fängelset i Teheran under de senaste dagarna. De anhöriga har krävt att regimen friger deras anhöriga samt alla politiska fångar. Men regimens repressiva kravallpolis har attackerat deras protestaktion och försökte upplösa den med tårgas och hot om repressalier.

Minst fem frihetsberövade demonstranter har dödats under tortyr i regimens fängelser, enligt uppgifter från Iran. Iranska regimens repressiva säkerhetsorgan och revolutionsgardet har arresterat minst 3700 demonstranter varav närmare 90 studenter sedan regimkritiska protester startade i Iran, enligt regimens egna uppgifter. De arresterade riskerar dödsstraff efter att regimens så kallade rättsväsende tillkännagett att de frihetsberövade kommer att dömas för ”krigföring mot gud”.

Deltagarna i onsdagens manifestation i Stockholm fördömde regimens kväsning av iranska folkets regimkritiska protester och attacken mot protestaktionen utanför Teherans Evin-fängelse.

De uppmanade regeringen och utrikesministern Margot Wallström (S) att inte bara fördöma iranska regimens brutala kväsning utan agera tillsammans med allierade i FN och i EU för att ställa sig bakom iranska folkets strävan efter ett fritt och demokratiskt Iran samt vidta konkreta åtgärder för att stoppa regimens dödande och arrestering av demonstranter.

Svensk- och exiliranierna krävde också att UD ska kalla upp regimens ambassadör i Sverige för att protestera mot regimens oacceptabla tillslag mot de fredliga demonstrationerna och dess systematiska människorättskränkningar i Iran.

De krävde också att Sverige ska villkora fortsatt handel med Teheranregimen med omedelbar frigivning av frihetsberövade demonstranter, studenter och samtliga politiska fångar samt ett stopp för avrättningar.

Svensk- och exiliranier kommer att hålla liknande stödmanifestationer på Mynttorget både imorgon och på fredag.