Lördag: regimkritiska protester i Iran för nionde dagen

Folkliga protester i Iran mot prästerskapets styre gick på lördagen in på sin nionde dag. Regimens begränsning av internet och blockering av sociala medier försvårar aktivisters och demonstranters möjligheter att skicka bilder och videoklipp från de pågående demonstrationerna.

Men enligt uppgifter till FFFI på gick demonstrationer i flera städer trots massiv närvaro av säkerhetsstyrkor och revolutionsgardister framförallt i huvudstaden Teheran.

Död åt Kamenei
Texten på bilden: Död åt Kamenei

Demonstranter i staden Karaj skanderade ”Ned med Khamenei” och att folket skulle fortsätta protestera varje natt ända tills de får sina rättigheter.

Demonstrationer förekom även i staden Bandar-e Mahshahr i Khuzestan provinsen, staden Gilan-e Gharb i Kermanshah provinsen samt Tabriz.

Minst fyra kvinnliga studentaktivister har enligt uppgifter arresterats i Teheran sedan protesterna startade i huvudstaden. De arresterade är identifierade av Iranska nationella motståndsrådets kvinnoutskott som Negin Arameshi, Touran Mehraban, Leila Hassanzadeh och Faezeh Abdipour.

90 universitetsstudenter har arresterats under den senaste veckans folkliga protester i Iran, tillkännager Mahmoud Sadeghi, en av ledamöterna i regimens parlament, under lördagen. Han säger vidare till regimens nyhetsbyrå ISNA att många av studenterna har gripits i sina hem och det är oklart vilket säkerhetsorgan som har genomfört arresteringarna.

Senaste rapporter från staden Ahvaz i södra Iran bekräftar fortsatta protester och sammandrabbningar mellan folket och revolutionsgardet som försöker kväsa demonstrationerna. Enligt uppgifterna på sociala medier som FFFI inte kunnat bekräfta har minst nio revolutionsgardister dödats i sammandrabbningarna.

Rapporter från Iran säger också att regimens fängelsevakter genomför nu våldsamma tillslag mot politiska fångar i landets fängelser och misshandlar fångarna. Bland rapporterna finns nyheter om ett tillslag mot fångar på avdelning 12 i staden Uromiyahs centrala fängelse.

En pågående kampanj på sociala medier under de senaste dagarna uppmanar nu basij-medlemmar och revolutionsgardister att desertera från regimens repressiva säkerhetsstyrkor och vägra slå ner de folkliga protesterna. Iranska regimen har samtidigt uppmanat alla sina legosoldater och Hizbollah miliser i Syrien att komma till Iran i ett försök att förstärka de säkerhetsstyrkor som kväser demonstrationerna i landet.

FN:s särskilde Iranrapportör Asma Jahangir skriver på Twitter i fredags att hon är orolig för att de frihetsberövade demonstranterna kan komma att riskera tortyr eller andra våldshandlingar.

I ett gemensamt uttalande med flera andra MR-experter från FN i fredags uppmanar hon regimens myndigheter att respektera demonstranternas fri- och rättigheter.

”Det är helt oacceptabelt att kalla in revolutionsgardet för att strikt ta itu med demonstranterna och hota de som deltar i protesterna med hårda straff”, tillade hon på twitter.

Vidare uppmanade hon iranska regimens regering att hävda internetbegränsningar och blockering av sociala medier. ”All censur bör avskaffas eftersom den är en allvarlig kränkning av yttrandefriheten”, sade FN:s särskilde Iranrapportör på Twitter.

Iranska regimen försökte desperat rädda sitt ansikte genom att kraftsamla sina anhängare till demonstrationer under lördagen. Regimens statliga television visade bilder från sammankomster i flera städer organiserade av regimen där deltagarna skanderade ”död åt USA”.

Samtidigt höll exiliranier stödmanifestationer i solidaritet med folkliga protester mot prästerskapet i flera städer runtom världen. Stödmanifestationer hölls bland andra städer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Paris, Berlin, London och Washington DC.