Stockholm: Stödmanifestation i solidaritet med folkliga protester i Iran

FFFI, svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) deltog under lördagen i en manifestation på Mynttorget till stöd för iranska folket och deras landsomfattande uppror mot prästerskapet. Liknande demonstrationer hölls även i Göteborg och Malmö.

Detta bildspel kräver JavaScript.

De folkliga protesterna mot prästerskapets styre fortsatte för nionde dagen i flera iranska städer under lördagen trots massiva säkerhetspådrag från regimen.

Under lördagens stödmanifestation visade deltagarna sitt stöd för de pågående regimkritiska protesterna över hela landet och folkets krav på en demokratisk förändring.

Enligt pålitliga rapporter har regimens revolutionsgarde och repressiva säkerhetsstyrkor dödat minst 50 demonstranter och arresterat över 3000 sedan det folkliga upproret mot prästerskapet startade för åtta dagar sedan. Det yngsta offret var enligt uppgifter 13 år gammal.

Det faktiska antalet av martyrer och arresterade demonstranter är mycket mer än vad som rapporterats hittills, en verklighet som iranska regimen försöker desperat dölja med falska nyheter och propaganda.

Regimen har blockerat sociala nätverk och begränsat tillgången till internet sedan de första dagarna av protester. Internet har stängts av helt i vissa områden och begränsats kraftigt i vissa andra.

Enligt uppgifter till FFFI öppnade regimens repressiva säkerhetsorgan eld mot demonstranter i Teheran, runt Enghelab torget (Revolutions torget) och på Pirouzi gatan (Segergatan) i samband med gårdagens protester i huvudstaden.

Deltagarna kritiserade den svenska FN-ambassadörens försiktiga tal igår i säkerhetsrådet och krävde att Sverige ska göra mer än att endast fördöma regimens brutala kväsning.

De uppmanade regeringen och UD att agera tillsammans med allierade i FN och i EU för att tydligt ställa sig bakom iranska folkets strävan efter ett fritt och demokratiskt Iran samt vidta konkreta åtgärder för att stoppa regimens dödande och arrestering av demonstranter.