Folkliga protester, Nyheter

USA inför fler sanktioner mot Iran efter protesterna

USA straffar fem iranska företag för koppling till regimens ballistiska robotprogram, enligt ett uttalande från amerikanska finansdepartementet som citeras av TT.

De nya straffåtgärderna införs samtidigt som folkliga protester mot prästerskapet pågår i fler iranska städer däribland Teheran sedan en vecka tillbaka.

”Dessa sanktioner riktar sig mot företag som är inblandade i Irans robotprogram, som regeringen prioriterar framför det iranska folkets ekonomiska välbefinnande”, säger USA:s finansminister Steven Mnuchin och kopplar de nya sanktionerna till de regimkritiska protesterna, rapporterar TT på torsdagen.

”Sanktionerna innebär att de fem företagen, alla dotterbolag till industrigruppen Shahid Bakeri, får de tillgångar som är inom räckhåll för amerikanska myndigheter frysta och att amerikanska medborgare förbjuds att göra affärer med dem”, rapporterar TT.

Banker och andra utländska institutioner riskerar böter och stängas ut från det amerikanska finanssystemet om de samarbetar med företagen, enligt gällande amerikanska lagar.

Samtidigt upprepade amerikanska utrikesdepartement sitt stöd för iranska folkets protester och deras legitima strävan efter ökade fri- och rättigheter i ett uttalande på torsdagen.

”Vi stöder iranska folkets legitima strävanden och uppmanar [iranska] regeringen att tillåta fri utbyte av idéer och information … Vi bör alla kunna njuta samma grundläggande ekonomiska och politiska friheter, inklusive rätten till fredliga demonstrationer”, tillade hon.

”Vi fortsätter att noga följa protesterna och våldet i Iran … Vi fördömer i kraftigaste ordalag dödandet fram till idag och arresteringar av minst tusen iranier. Vi har många befogenheter att ställa till svars de ansvariga som begår dessa våldshandlingar mot demonstranter, bidra till censur eller stjäl från iranska folket. Till regimens offer säger vi: Vi kommer inte att glömma bort er”, sade Heather Nauert, taleskvinna för amerikanska UD i uttalandet på torsdagen.

USA har också begärt att ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd hålls på fredagen om de dödliga protesterna i Iran, uppger diplomater.

Sveriges utrikesministers ställning till protesterna i Iran har kritiserats så väl av svens-iranier som andra partier. Margot Wallström (S) har kallat den iranska brutaliteten mot demonstranterna i landet för ”helt oacceptabel”. Flera har dödats i de fredliga demonstrationerna.

Det viktigaste är att Margot Wallström tydligt och klart ska stödja människorna i Iran, som reser sig mot en terrorregim. Sverige måste medverka och hjälpa till att resolutionen går igenom i Säkerhetsrådet i FN. Iranier förväntar sig att Sverige agerar väldigt kraftfullt,” kräver FFFI i ett pressmeddelande.