Engagemang, Folkliga protester, Iranier i Sverige

Svenskiranier ställer krav på Wallström

Ett hundratal svensk- och exiliranier samt sympatisörer till Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) demonstrerade på Mynttorget i Stockholm i solidaritet med iranska folket och deras landsomfattande uppror mot prästerskapet.

Deltagarna kräver att utrikesminister Margot Wallström (S) hårdare fördömer regimen i Iran, rapporterar tv4 nyheter.

Talespersonen till demonstrationen, Hossein Pahlawan, säger också  i Expressen TV att Margot Wallström måste markera tydligare visavi Iran.

”Vi kräver ett fritt Iran. Det viktigaste budskapet vi vill förmedla är att Margot Wallström tydligt och klart ska stödja människorna i Iran, som reser sig mot en terrorregim. Sverige måste medverka och hjälpa till att resolutionen går igenom i Säkerhetsrådet i FN. Iranier förväntar sig att Sverige agerar väldigt kraftfullt.”

Det är inte bara svensk-iranier som är kritiska mot utrikesministerns svaga Iran-uttalande utan både Liberalerna och Kristdemokraterna instämmer i kritiken och menar att Margot Wallström inte går hårdare åt regimen i Iran.

De vill att hon kallas till utrikesutskottet och förklarar sig om varför frågan inte bör tas upp i FN:s säkerhetsråd. De anser även att iranska regimens ambassadör bör kallas upp till UD, rapporterar SvD och andra svenska medier på torsdagen.

Utrikesministern i sin tur viftar bort kritiken och säger till TT att frågan inte bör tas upp i säkerhetsrådet eftersom ”det som sker i landet inte är ett hot mot internationell fred och säkerhet”.

”Man blir ställd när man hör utrikesministerns kommentarer. Detta mot bakgrund av att Teheranregimen är ett av de största hoten mot stabiliteten i region och mot världsfreden”, sade Massud Kiani från FFFI beträffande Wallströms kommentarer till TT.

”Det råder idag konsensus både på regional och internationell nivå över behovet av att bemöta hoten från iranska regimen. Prästerskapets brutala kväsning av de folkliga protesterna är en odelbar del av dessa hot och bör genast tas upp i FN:s säkerhetsråd för omedelbara åtgärder. Allt annat är naivt och ger regimen möjlighet att hålla sig kvar vid makten och fortsätta sprida terrorism”, tillade Massud.

”Sedan välkomnar vi att både Liberalerna och KD nu närmar sig det krav vi har haft på UD från början att utrikesministern bör kalla upp iranska regimens ambassadör för att protestera mot regimens systematiska människorättskränkningar som idag visar sig på iranska gator genom dödande av fredliga demonstranter och godtyckliga arresteringar”, sade Massud vidare.