Folkliga protester

Torsdag: regimkritiska protester i Iran för sjunde dagen i rad

De folkliga protesterna mot prästerskapet fortsätter i flera iranska städer på torsdagen för sjunde dagen. Detta trots att revolutionsgardet och iranska regimens medier hävdade igår att regimen hade besegrat ”upprorsmakarna” och krossat deras protester runtom landet.

Hundratals invånare i staden Esfehan har trotsat regimens demonstrationsförbud och hot om arresteringar för att delta i protester mot regimen, enligt uppgifter till FFFI. Deltagarna skanderar, ”Varken Gaza eller Libanon, jag offrar mitt liv för Iran”. Mer och mer invonare ansluter sig till protesterna i Esfehan.

Från huvudstaden Teheran kommer rapporter om att familjer och anhöriga till politiska fångar och arresterade demonstranter har samlats utanför det ökända Evin-fängelset. De kräver omedelbar frigivning av samtliga frihetsberövade och politiska fångar.

Aktivister har svårt att skicka ut rapporter om pågående protester i flera iranska städer eftersom regimen har begränsat tillgången till internet och blockerat sociala medier.

Internationella medier rapporterade igår att revolutionsgardet har mobiliserat och skickat extra trupper till tre provinser, Hamadan, Isfahan och Lorestan, där demonstrationerna har varit som mest intensiva under den senaste veckan, för att kväsa fortsatt folkliga protester. Rapporter från flera iranska städer vittnar om stor närvaro av regimens repressiva säkerhetsorgan och revolutionsgardister på gatorna. Läget beskrivs som ett rådande utegångsförbud som inte tillkännagetts av myndigheterna.

Exiliranier och sympatisörer till Iranska nationella motståndrådet (NCRI) har arrangerat stödmanifestationer i flera europeiska städer, däribland Stockholm, Göteborg, Paris och London, i solidaritet med det folkliga upproret mot prästerskapet i Iran.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid uppmanade igår iranska regimens myndigheter på Twitter att släppa samtliga demonstranter som har frihetsberövats på godtyckliga grunder.