Folkliga protester

Måndag: Senaste från regimkritiska protester i Iran

  • Minst fem demonstranter dödades i Qahrijan nära staden Esfehan på måndagen efter att regimens säkerhetsstyrkor öppnade eld mot folket som deltog i regimkritiska protester.

Detta enligt rapporter till FFFI från Iran som påpekar att dödandet har gjort folket än mer beslutsam att fortsätta protestera mot regimen.

Enligt oppositionsgruppen, Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), har regimens säkerhetsstyrkor och revolutionsgarde dödat minst 15 personer i samband med de folkliga protesterna under lördagen och söndagen.

-Två revolutionsgardister har skjutits ihjäl och ytterligare tre har skadats under oroligheter i Iran. ”En upprorsmakare utnyttjade situationen i staden Najafabad och avlossade skott mot polisstyrkor med ett jaktvapen. Resultatet blev att tre skadades och två dödades”, enligt iranska regimens statliga tv kanaler på måndagskvällen.

Protesterna fortsätter långt in på måndagsnatten i flera iranska städer enligt rapporter från Iran.

Chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende Sadegh Amoli Larijani visade prästerskapets rädsla för spridning av de regimkritiska protesterna under en intervju med den statliga televisionen på måndagen och avslöjade myndigheternas planer på att ta till våld för att kväsa de folkliga protesterna.

”Jag ber alla åklagare över hela landet att komma in …. Och deras tillvägagångssätt måste vara beslutsam”, sade han och uppmanade samtidigt regimens samtliga ”brottsbekämpande organ” och ”rättsliga myndigheter” att bemöta ”upprorsmakarna”.

EU manar iranska regimen att tillåta protester, rapporterar SvD under måndagsnatten. ”Vi har varit i kontakt med de iranska myndigheterna och vi förväntar oss att rättigheten till fredliga demonstrationer och yttrandefrihet kommer att garanteras”, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini i ett uttalande, enligt SvD.