Folkliga protester

Minst 15 döda under protester i Iran

Minst tio personer har dödats i samband med de regimkritiska demonstrationerna i Iran, uppger regimens statliga television. Över 1000 personer har arresterats i olika städer, enligt den senaste rapporten från Iran.

Det kommer även rapporter om att beväpnade demonstranter försökt ta över flera polisstationer och militärbaser.

Regimens myndigheter bekräftar att minst tio personer dödats under demonstrationerna. Under natten mot måndagen använde polis tårgas och vattenkanoner för att stävja protester på Engheleb torget i Teheran.

Antalet döda är betydligt fler säger ett ögonvittne till FFFI. ”Antal döda är betydligt fler än 15 personer. Säkerhetspolisen sköt mot folkmassan och flera är döda och skadade.”

Tidigare rapporter från Iran sade att två personer hade dödats och flera skadats i staden Izeh i sydvästra Iran, två döda i staden Dorud i provinsen Lorestan, och sex demonstranter i staden Toyserkan i Hamadan provinsen samt tre i staden Shahinshahr, i Esfahan provinsen.

Det rapporteras att protesterna fortsätter i huvudstaden Teheran och andra iranska städer för femte dagen i följd.

Chefen för iranska regimens så kallade rättsväsende Sadegh Amoli Larijani visade prästerskapets rädsla för spridning av de regimkritiska protesterna under en intervju med den statliga televisionen och avslöjade myndigheternas planer på att ta till våld för att kväsa de folkliga protesterna.

”Jag ber alla åklagare över hela landet att komma in …. Och deras tillvägagångssätt måste vara beslutsam”, sade han och uppmanade samtidigt regimens samtliga ”brottsbekämpande organ” och ”rättsliga myndigheter” att bemöta ”upprorsmakarna”.

Uppmaningen från Larijani kom en dag efter Rouhanis tal där regimens president sade att ”folket hade rätt att uttrycka sitt missnöje och protestera”.