Ekonomi

Iranska bankkonton stängs i Kina och Malaysia

Iranska regimens statliga nyhetsbyrå ILNA rapporterar att Kina och Malaysia har börjat begränsa iraniers affärer med deras banker. Flera banker har också börjat stänga bankkonton som iranier hade öppnat i dessa länder.

ILNA citerade Ali Shariati, ledamot i Irans handelskammare, med att säga att ”Kina har i flera veckor begränsat sina bankkontakter med oss.”

”Denna tendens har förstärkts efter Trumps besök i landet, men i Malaysia har bankerna meddelat en del iranska affärsmän och även iranska studenter att de inte kan förse iranierna med deras tjänster. Tyvärr, två år efter JCPOA (kärnteknikavtalet med väst), är problemen med banker för iranska affärsmän olösta och internationella storbanker vägrar ta risken att handla med Iran”, rapporterade ILNA på tisdagen, den 14 november, genom att citera Shariati.

Som FFFI rapporterade i förrgår, är det endast ett fåtal små utländska banker som är villiga att göra affärer med Iran. De stora internationella bankerna vägrar riskera böter och möjlig utfrysning från den stora amerikanska marknaden för att handla med den mycket mindre iranska marknaden.

Den iranska regimen är mer och mer satt under press för dess ballistiska robotprogram och för dess destabiliserande inblandning i andra länders interna angelägenheter. En del länder, i synnerhet Gulfländerna, vill att det internationella samfundet ska sätta ännu mer press på den iranska ekonomin för att på så sätt få regimen att ändra sin politik i regionen och omvärlden.