Mänskliga Rättigheter

FN experter uppmanar Iran att stoppa avrättningen av minderårig

Flera av FN:s MR-experter uppmanar nu iranska regimen att stoppa avrättningen av Amirhossein Pourjafar. Den nu 17-årige Pourjafar var 16 år då han dömdes till döden för att ha våldtagit och mördat en 7-årig flicka.

Uppmaning kom i ett uttalande från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR). Uttalande betonar bland annat att iranska regimen ”måste följa sina internationella förpliktelser och stoppa avrättningen av denne minderårige förbrytare och häva dödsdomen mot honom.”

Vidare står det att ”internationell standard förbjuder länder att avrätta personer som är under 18 år gammal. Vi beklagar djupt att Iran fortsätter avrätta minderåriga förbrytare.”

Experterna påpekade också att iranska regimen ”måste omedelbart och ovillkorligen avskaffa avrättning av barn och engagera sig i en allomfattande process för att häva alla pågående dödsdomar mot barn.”

De experter som undertecknat uttalandet är FN:s särskilde Iranrapportör, Asma Jahangir, FN:s särskilde rapportör för summariska och godtyckliga avrättningar, Agnes Callamard samt nuvarande ordförande i kommittén för barnets rättigheter, Renate Winter.

”Minst fyra barn har avrättats sedan början av året och minst 89 andra sitter fortfarande i dödsceller [i väntan på att deras dödsstraff ska verkställas]”, sade FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i sitt öppningstal till FN:s MR-råd i Genève i September.