Opinion

FFFI stöder politiska fångars krav på ökade rättigheter

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) ansluter sig till den pågående internationella kampanjen i solidaritet med politiska fångar som hungerstrejkar i Iran genom att organisera en manifestation i Stockholm, lördagen, den andra september, för att uppmärksamma deras krav.

Mer än ett dussin politiska fångar, däribland flera samvetsfångar, i Rajai Shahr-fängelset (Gohatdast-fängelset) i staden Karaj har hungerstrejkat i nästan en månad för ökade rättigheter. Deras hungerstrejk är också en protest mot de grymma, omänskliga och förnedrande förhållanden som de och andra människorättsaktivister tvingas utstå i regimens fängelser.

De hålls frihetsberövade i trånga fängelseceller med fönstren täckta av metallplåtar och utan tillräckligt med sängar, enligt ett uttalande från Amnesty International, den 22 augusti. Fängelsevakterna förvägrar dem rent dricksvatten, mat och sanitet. Fångarna förbjuds att ta emot personligt besök och telefonsamtal från anhöriga, vilket vanligtvis är tillåtet i andra delar av fängelset, tillägger AI:s uttalande.

Flera av fångarna befinner sig idag i kritiskt tillstånd och har i ett uttalande från fängelset vädjat till sina landsmän, både i Iran och i exil, att hjälp dem stå upp mot prästerskapets kränkningar och repressiva åtgärder.

Deras uttalande uppmanar även människorättsorganisationer och demokratier i väst att agera för att säkerställa deras rättigheter samt framföra krav på att få besöka politiska fångar i Teheranregimens fängelser, särskilt de som hungerstrejkar i Rajai Shahr-fängelset.

Vi försvarslösa fångar har valt att stå upp för samvets- och politiska fångars rättigheter och utmana prästerskapets förtryck genom att hungerstrejka. Trots fångvaktarnas grymma attityd och tortyr är vi är alla enade i denna legitima kamp, säger fångarna i sitt uttalande som kungjordes bland annat av Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i måndags.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) förväntar sig och kräver att utrikesministern Margot Wallström (S) bryter regeringens öronbedövande tystnad för att fördöma iranska regimens grymma behandling av politiska fångar i landets fängelser.

FFFI uppmanar regeringen att agera i både EU och FN för att pressa prästerskapet till att tillmötesgå fångarnas legitima krav samt kräva omedelbar frigivning av samtliga samvets- och politiska fångar i landet.