Andra nyheter

Iran motsätter sig USA:s deltagande i Syriensamtal i Kazakstan

Iranska regimen motsätter sig amerikanska deltagande i fredssamtalen om Syrien som ska hållas i Kazakstan i nästa vecka.

Teherans motstånd mot amerikanska deltagande går direkt emot Turkiets och Rysslands position.

De två initiativtagarna till förhandlingarna har sagt att Donald Trumps nya administration bör bjudas in till samtalen som startar i kazakiska huvudstaden, Astana, den 23 januari, enligt rapporter i internationella medier.

”Vi har inte bjudit in dem, och vi är emot deras närvaro”, sade iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif, den 17 januari, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Tasnim.

”I detta skede måste vi hålla ordningen med tre parter … En utvidgning skulle kunna öka risken för misslyckande”, sade Bahram Ghasemi, talesman för regimens utrikesdepartement till Agence France-Presse (AFP) på onsdagen, den 18 januari.

Försöket att starta nya fredssamtal om Syrien kommer efter att Ryssland och iranska regimen hjälpte diktatorn, Assads styrkor att återta östra Aleppo i förra månaden.

Aleppo var ett viktigt fäste för oppositionen mot syriske diktatorn Bashar al-Assad under en stor del av kriget.

Turkiet, som stöder den syriska oppositionen och rebellgrupper mot Assadregimen, och Ryssland förhandlade kort därefter fram och garanterade ett eldupphör över hela landet.

”Om vapenvilan i Syrien skulle hålla är tanken att den ska utgöra grunden för kommande fredssamtal i Kazakstans huvudstad Astana, mellan Assadregimen och oppositionen. Förhandlingarna i Astana kommer att övervakas av Ryssland och Turkiet”, rapporterade TT, den 29 december förra året.

nyårsaftonen ställde sig FN:s säkerhetsråd bakom och välkomnade det av Turkiet och Ryssland framförhandlade eldupphöret.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) varnade i ett uttalande under nyårshelgen att regimens revolutionsgarde och Teherans legosoldater i Syrien gör sitt yttersta för att bryta vapenvilan och fortsätta döda civila på order av Khamenei.

Flera experter, Irankännare och representanter för Syriens demokratiska opposition beskriver den antagna resolutionen som stöder en politisk lösning på krisen i Syrien för ett bakslag för Teheranregimen.