Andra nyheter, Reportage

Nytt brev från Montazeri avslöjar avrättning av minderåriga i Iran

I ett chockerande högkonfidentiellt brev till iranska regimens grundare Khomeini, protesterar ayatolla Hussein-Ali Montazeri, mot massavrättning av politiska fångar som inte ens varit myndiga när de avrättades.

1980 avrättade regimen 100-tals sympatisörer till iranska oppositionsgrupp Folkets mojahedin (PMOI) dagligen efter att gruppen förkastade prästerskapets styre och Khomeinis doktrin om en högsta andlige ledare för Iran.

I brevet som är från den femte oktober 1980 avslöjar Montazeri att fängelsepersonal och säkerhetsvakter våldtar arresterade minderåriga tjejer som sympatiserade med oppositionsgruppen innan avrättning.

Dessa kriminella handlingar av iranska regimens myndigheter förklaras och ”rättfärdigas” i ”islamiska” termer. Enligt prästerskapets fundamentalistiska ideologi våldtogs de unga kvinnorna innan avrättning för att de inte skulle ”komma till paradiset” efter att de berövats livet. Detta eftersom de inte längre kunde betraktades som ”oskulder”, enligt prästerskapets ideologi.

Förra månaden publicerades en ljudfil av Montazeri som avslöjade nya detaljer kring massakern av 30.000 oppositionsmedlemmar inom loppet av två månader i sommaren 1988.

 

mont