Mänskliga Rättigheter

4500 dödsdömda fångar i iranska dödsceller – Varning för nya massaker

För närvarande finns det 4500 dödsdömda fångar i dödsceller som väntar på att deras dödsstraff ska verkställas.

Erkännandet kom från Rouhullah Hazratpoor, ledamot i justitieutskottet i iranska regimens parlament, under en intervju med den statliga nyhetsbyrån ILNA i söndags, den 21 augusti.

Han tillade att myndigheterna behöver ”arbeta fram en lösning för att lösa problemet”.

Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) och iranska MR-aktivister avslöjar samtidigt att regimen har trappat upp sina repressiva åtgärder i Gohardasht fängelset under de senaste dagarna. De varnar för att de nya säkerhetsåtgärderna kan vara startskottet för ännu en massaker i iranska fängelser.

Iranska myndigheter har enligt uppgifter ökat antalet vakter i fängelset till aldrig tidigare skådade nivåer. Detta medan grupper med revolutionsgardister har placerats ut på taket och i olika fängelseavdelningar.

Dörrarna till samtliga avdelningar hålls stängda under hela dagen och alla fönster och andra öppningar i fängelset har täckts av stålplåtar från båda sidorna. Fångarna stoppas dessutom enligt uppgifter från att ta raster i fängelsegården.

NCRI och aktivister påpekar att ett stort antal politiska fångar var avrättade genom hängning i Gohardasht fängelset under 1988 års massaker på politiska fångar i iranska fängelser.

Exiliranier och offrens familjer i Iran hedrar i år den 28 årsdagen av denna massaker. FFFI kommer att hedra offren och uppmärksamma senaste tidens ökade antal avrättningar genom att delta i en demonstration på Mynttorget, Stockholm, lördagen den 27 augusti kl.14.

Iranska regimen avrättade 30.000 politiska fångar i landets fängelser under sommaren 1988 efter ett religiöst dekret från Khomeini, grundare för den Islamiska republiken och regimens första högsta andlige ledare.

En stor majoritet av offren var regimkritiker och oppositionella som dömdes till döden för ”Krigföring mot Gud” eftersom de de vägrade erkänna prästerskapets system med en högsta andlig ledare (Velayat-e Faqih).

”På årsdagen av 1988 års massaker på 30.000 politiska fångar och under omständigheter när sociala protester och protester från offrens familjer mot detta avskyvärda brott eskalerar, ser iranska regimen en upptrappning av avrättningar som enda lösningen för att förhindra en stor social explosion”, skriver NCRI i ett uttalande på tisdagen.

Under de senaste tre veckorna har iranska myndigheter avrättat närmare 70 fångar däribland massavrättningen av över 20 iranska sunnimuslimer som kritiserades av både EU och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.