Andra nyheter, Nyheter

Ryssland använder iranska flygbaser för flyganfall i Syrien

Iranska regimen har låtit ryska bombplan utnyttja flygbaser i Iran för att attackera mål i Syrien. Det rapporterar fler internationella medier på onsdagen vilket också bekräftas av den ryska militären och landets utrikesminister.

Moskva sade att flera ryska bombplan av modellen SU 34 flög från Irans flygbas Shahid Nojeh, ca 210 km väster om huvudstaden Teheran, på onsdagsmorgonen för att slå till mot områden nära Dier Ezzor i östra Syrien som kontrolleras av Islamiska staten.

Moskva använde för första gången Iran som bas för att lansera flyganfall i Syrien på tisdagen, rapporterar Reuters på onsdagen. Den brittiska nyhetsbyrån beskriver Rysslands initiativ som ett försök att fördjupa sitt engagemang i det femåriga inbördeskriget i Syrien och reta USA.

”Den andra dagen av [ryska] flyganfall [från iranska flygbaser] är en ny fas i Moskvas bombkampanj, vilket tyder på att landet planerar att fortsätta sitt starka stöd för Syriens president Bashar al-Assad”, skriver Wall Street Journal (WSJ).

”USA, som vill att Assad ska lämna över makten, har uttryckt oro över den upptrappade militära samordningen mellan Moskva och Teheran”, skriver WSJ vidare.

Amerikanska utrikesdepartementets talesman Mark Toner kallade på tisdagen Rysslands flyganfall från en iransk bas som ”olyckligt”. Han tillade att USA undersöker nu om detta initiativ bryter mot resolution 2231 från FN:s säkerhetsråd som förbjuder leverans, försäljning och överföring av stridsflygplan till Iran.

”I det fall vi diskuterar har det inte skett någon leverans, försäljning eller överföring av stridsflygplan till Iran”, sade Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov enligt brittiska Daily Telegraph på onsdagen.

”Det ryska flygvapnet använder dessa stridsflygplan med Irans godkännande för att delta i kampen mot terrorism” i Syrien, tillade han och avfärdade de amerikanska anklagelserna om möjligt brott mot resolution 2231 som både ologiskt och felaktigt i sak.

Iranska regimens statliga medier har inte rapporterat om detta i samma utsträckning som de internationella medierna eftersom prästerskapets konstitution förbjuder stationering av utländska trupper i landet.

Men högt uppsatta regimtjänstemän och flera ledamöter i regimens parlament med ansvar för säkerhetsfrågor hävdade på onsdagen att ”arrangemanget är laglig eftersom det bara omfattar tillstånd att tanka.”

”Generellt finns det ingen stationering av ryska styrkor i den Islamiska republikens territorium”, sade Alaeddin Boroujerdi, ordförande för utskottet för utrikes- och nationella säkerhetsfrågor i iranska regimens parlament.

Dessa kommentarer bekräftar dock indirekt att Ryssland har fått tillstånd att använda iranska flygbaser för sina flyganfall mot mål i Syrien. Detta beslut, som bryter tydligt mot prästerskapets egen konstitution, kommer samtidigt som Teheran betalar allt högre pris för sitt militära och finansiella stöd för att hålla Assad kvar vid makten. Under de senaste två åren har flera högt uppsatta medlemmar och befälhavare för revolutionsgardet dött i strider för Assadregimen i Syrien.