Andra nyheter, Ekonomi

Irans parlament röstar för bättre ballistiska robotar

Iranska regimens avgående parlament godkände ett lagförslag på söndagen för att öka kapaciteten hos landets ballistiska robotar, ett militärt program som bryter mot resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Lagförslaget antogs en dag efter att icke officiella resultatet från andra valomgången till regimens parlament i Iran visade att ”de så kallade reformisterna”, som sägs stödja prästerskapets president Hassan Rohani, hade fått flest röster än ”den konservativa fraktionen” som står när högsta andlige ledaren, Khamenei.

Khamenei, Rohani och regimens utrikesminister Javad Zarif är alla överens om att landets misstänkta missilprogram måste fortsätta trots omvärldens oro och det faktum att det strider mot resolution från FN:s säkerhetsråd som uppmanar Teheranregimen att avstå från att utveckla och provskjuta ballistiska robotar. De tre ledarna har försvarat landets missilprogram i sina tal och uttalanden och betonat att Teheran aldrig kommer att överge sitt program oavsett vad omvärlden tycker.

Trots detta försöker flera ”Irankännare” och medier i väst beskriva regimens senaste missiltester som ett försök från ”de konservativa krafterna i Iran med revolutionsgardet i spetsen” att underminera Hassan Rohani och hans ”reformvänliga” regering.

Det nya lagförslaget stipulerar att åtgärder måste vidtas ”för att utveckla och öka kapaciteten hos landets ballistiska missiler” samt landets ”kort, medel- och långdistans luftvärnsförsvar”.

Iranska regimens nya parlamentet ska sväras in senare denna månad.

Amerikanska finansdepartementet straffade nyligen två iranska företag för deras stöd till iranska regimens program för ballistiska robotar.

Åtgärden kom efter att iranska regimen provsköt sin nya långdistansrobot, Emad, i december förra året, vilket följdes upp av flera nya tester i mars 2016.

FN:s expertpanel med ansvar att granska Iransanktioner sade i december förra året att Teherans tester av Emad-roboten som kan bära kärnstridsspetsar strider mot resolutioner från FN:s säkerhetsråd, vilket ledde till ovannämnda sanktioner från USA.