Mänskliga Rättigheter

Irans moralpolis trappar upp jakt på ”olämplig klädda” kvinnor

Iranska regimen och dess ”moralpolis” har under senaste månaden trappat upp tillslag mot ”olämplig klädda” kvinnor på offentliga platser i landet, enligt rapporter från Iran.

De repressiva åtgärderna omfattar ökade polispatruller på gator och allmänna platser samt upprättande av så kallade ”sedlighetsstationer” runtom olika iranska städer.

Enligt rapporter från Iran har regimens moralpolis genomfört flera tillslag runt och kring Teherans Vanak-torg.

En anställd på en restaurang vid Vanak-torget berättade enligt FFFI:s källor att ”människor har gripits under denna period i räder som genomförts på offentliga platser som restauranger. De har därefter tagits till en okänd plats med skåpbilar som är parkerade i närheten för detta ändamål.”

En annan kvinna säger till brittiska nyhetssidan, IBTimes.co.uk, att hennes bil beslagtogs på grund av att hennes slöja ansågs vara olämpligt, eller för löst.

”Frånvarande av en tydlig rättslig definition av lämplig hijab (klädsel) eller bestraffning utsätter [iranska] kvinnorna för moralpolisens, polisens, säkerhetsstyrkornas eller domares uppfattning”, rapporterade FFFI igår genom att citera en rapport från amerikanska UD om läget för mänskliga rättigheter i Iran.

Mellan mars och november [förra året] beslagtog trafikpolisen i Teheran tiotusentals bilar eftersom kvinnorna i bilarna inte hade täckt sitt hår ordentligt, rapporterade FFFI i december förra året med hänvisning till siffror från regimens egen polismyndighet.

FFFI uppmärksammade dessutom i en artikel i februari i år om hur prästerskapet och det religiösa etablissemanget har legaliserat sexhandel i Iran med hjälp av deras sharia lagar.

Regimens myndigheter arrangerade nyligen det allra första maratonloppet i Iran men förbjöd kvinnor från att delta i loppet som gick under slogan ”real men run Iran”.

De kvinnor som hade anmält sitt intresse på nätet fick avslag från regimens ansvariga myndigheter. Men de trotsade förbudet och deltog i loppet ändå genom att springa längs med den bestämda spåren i sitt eget maratonlopp, enligt rapporter från Iran.

Detta förbud påminner mycket om förbudet mot kvinnor att komma in på sportarenor för att titta på herrmatcher. Men trots dessa restriktioner och risk för fängelsestraff försöker många kvinnor fortfarande komma in på arenor eller delta i de samhällsområden där regimen stoppar dem från att medverka.

Elaheh Arj, vice ordförande i Iranska nationella motståndsrådets utskott för kvinnofrågor sade till IBTimes.co.uk att ”minst 64 kvinnor fanns bland de 2300 som avrättats i Iran under Rohanis mandat. Under de senaste månaderna har iranska regim trappat upp sitt tillslag mot kvinnor för ”olämplig klädsel” och dess moralpolis patrullerar gatorna på jakt efter att gripa kvinnor under förevändning som ”olämplig klädsel”.

”Irans första könssegregerade tåg för endast kvinnor började rulla mellan Teheran och Mashhad den fjärde april 2016 … Det är en myt när folk säger att läget har förbättrats i Iran under den så kallade moderata presidenten Rohani. Verkligheten är i själva verket den totalt motsatta”, tillade hon.